Rezidbom treba stvoriti mogućnosti lake i dohvatljive obrade mehanizacijom, rezidbe, prskanja, berbe… pa predvidjeti stanje stabla, ne za godinu-dvije, nego za 5 ili 20 godina.
Stalnom rezidbom spuštati pobjegle grane na dohvat ruke ili manjih skala – ljestvi. Težiti formiranju krošnje u obliku kotla (jedna od mogućnosti), s račvanjem grana na 90 do 120 cm. Kao kod kotla ili lijevka, sredina treba biti čista, da se u krošnji odrasle masline čovjek nesmetano može pokretati.
Maslina će godinama pod teretom grana i ploda spustiti grane ka zemlji, pa će ih trebati podrezivati. Formirati stablo od prve godine uzgoja, pa se neće kasnije morati praviti radikalni rezovi. Ne podkresivati sporedne grane odozdo, jer će se stvoriti beskorisne i visoke «metle», nego ravnomjernim rasporedom obući grane od početka do kraja.
Rezidbu po mogućnosti provoditi svake godine. Bez straha odstraniti neku granu, jer maslina ima odličnu moć obnavljanja. Nije neophodno tražiti rodne i nerodne grane, jer se teško razlikuju, nego vršiti prorjeđivanje gustih grana, ili jednoreznim zahvatima jače ili slabije prikraćivati cijele skupove ili dijelove grana. Vršno ostavljene grane iza tih rezove ne ostavljati prema unutrašnjosti krošnje, nego prema vani. Odstranjivati suhe grane, koje su posljedica zapuštenosti. Odstranjivati unutarnje, snažne, vertikalne grane, tzv. vodopije, zimi ili još ljeti.
Neuhranjena, oštećena i stabla nakon rodnije godine jače rezati. Maslina je zimzelena kultura, pa bez velike potrebe ne odstranjivati 60 ili 80 % vegetacije. To se radi samo kod zapuštenih stabala, koja iza rezidbe izgledaju gola, ali se brzo obnove, i rezidbu stalno treba provoditi, da se ubrzo ne vrati isto stanje. Zbog regeneracije iza požara ili starosti, procijeniti dali izrezati cijelo deblo iz zemlje (ne pri zemlji) i ostaviti oko 3 mladice iz guka, ili prikratiti još uvijek solidno postojeće stablo, kako bi nove mladice krenule na 100 do 120 cm. visine.
Za rezidbu koristiti pravi voćarski alat, voćarske škare (bolje voćarske škare s 2 sječiva, nego vinogradarske) i specijalne profi pilice s tzv. “turbo zubom”, iza kojih ostaje gladak rez, pa time izbjegavati korištenje velikih škara za grane, koje djelomično gnječe grane. Loš alat zna izazivati slabije zarastanje rana. Kod nekih voćaka izaziva smolarenje.
Ne ostavljati dugačke čepove dijela grane, koji ostaje na stablu. Duljina čepa treba odgovarati polovici debljine odrezane grane ili nešto kraće. Sve veće grane premazati voćarskim voskom.
Kalendarsko vrijeme rezidbe odgovara periodu zimskog mirovanja kao najprikladnije, ili vrijeme sredine ljeta, kada maslina prividno miruje, i to spada u dopunsku rezidbu. U pravilu nema ograničenja za rezidbu, jer je maslina uvijek dobro podnosi.
I vrlo važno pravilo: «bolje je rezati nestručno i loše, nego nikako».