Korijen i cvijet maslačka za čišćenje organizma

239
Spread the love

Najviše ljekovitih tvari nalazi se u korijenu maslačka koji se vadi u rano proljeće ili u kasnu jesen. Opere se, očisti od nadzemnih dijelova i suši na temperaturi do 40ºC.

Deblje korijenje dobro je uzdužno prerezati. Od ljekovitih tvari sadrži seskviterpenske laktone, sterole (taraksosterol), derivate kavene kiseline, kalij i inulin. Osušen korijen je bez mirisa i ima sluzavo slatkasti okus.

Pripravci od korijena maslačka pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju rad jetre, pospješuju izlučivanje žuči, djeluju na smanjenje kolesterola, potiču metabolizam i poboljšavaju detoksikaciju organizma, potiču probavu, pomažu kod kožnih bolesti, reumatskih tegoba i bolesti bubrega. Gorke tvari pojačavaju rad bronhijalnih žlijezda i olakšavaju iskašljavanje. Prema nekim ispitivanjima maslačkom se može smanjiti i sklonost ka stvaranju žučnih kamenaca.

Pripravljanje čaja: 1 čajnu žlicu suhog, usitnjenog korijena staviti u hladnu vodu, zagrijati do vrenja i lagano kuhati oko 5 minuta. Maknuti s vatre i procijediti. Čaj piti 2-3 puta dnevno pola sata prije jela.

Pripravljanje kapi: 50 g suhog, usitnjenog korijena močiti u 250 mL 70% alkohola oko 3 tjedna, uz povremeno miješanje. Procijediti u tamnu bočicu i piti 2-3 puta po 25 kapi u malo vode.

Zdrava kava: korijen maslačka oprati, očistiti od suvišnih dijelova i dobro osušiti. Samljeti u električnoj mješalici i skuhati kavu kao od pravih zrna kave.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.