Najviše ljekovitih tvari nalazi se u korijenu maslačka koji se vadi u rano proljeće ili u kasnu jesen. Opere se, očisti od nadzemnih dijelova i suši na temperaturi do 40ºC.
Deblje korijenje dobro je uzdužno prerezati. Od ljekovitih tvari sadrži seskviterpenske laktone, sterole (taraksosterol), derivate kavene kiseline, kalij i inulin. Osušen korijen je bez mirisa i ima sluzavo slatkasti okus.
Pripravci od korijena maslačka pomažu kod dijabetesa, poboljšavaju rad jetre, pospješuju izlučivanje žuči, djeluju na smanjenje kolesterola, potiču metabolizam i poboljšavaju detoksikaciju organizma, potiču probavu, pomažu kod kožnih bolesti, reumatskih tegoba i bolesti bubrega. Gorke tvari pojačavaju rad bronhijalnih žlijezda i olakšavaju iskašljavanje. Prema nekim ispitivanjima maslačkom se može smanjiti i sklonost ka stvaranju žučnih kamenaca.
Pripravljanje čaja: 1 čajnu žlicu suhog, usitnjenog korijena staviti u hladnu vodu, zagrijati do vrenja i lagano kuhati oko 5 minuta. Maknuti s vatre i procijediti. Čaj piti 2-3 puta dnevno pola sata prije jela.
Pripravljanje kapi: 50 g suhog, usitnjenog korijena močiti u 250 mL 70% alkohola oko 3 tjedna, uz povremeno miješanje. Procijediti u tamnu bočicu i piti 2-3 puta po 25 kapi u malo vode.
Zdrava kava: korijen maslačka oprati, očistiti od suvišnih dijelova i dobro osušiti. Samljeti u električnoj mješalici i skuhati kavu kao od pravih zrna kave.