Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izazivaju već zabrinutost kod maslinara i vinogradara, koji se boje kako ovako toplo vrijeme neće proći bez posljedica.
Stanje još uvijek nije alarmantno i sve zavisi što nam nakon ovih iznimno visokih temperatura za siječanj slijedi.
Ako dođe do naglog zahlađenja neće biti dobro, a štete u maslinicima, vinogradima i voćnjacima mogu biti višestruke – reći će nam Gordana Kožarić Silov, dipl. ing. agronomije, viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije i dodaje kako ovo nije jedina ovako topla zima u posljednjih petnaestak godina.
– Prema dugoročnim prognozama ova je zima očekivano topla i blaga i ne bi trebalo biti jako hladnog vala. Ali, nikad se ne zna. Iznenadno zahlađenje u veljači i spuštanje temperature na nulu izazvalo bi ogromne štete na svim kulturama. Naime, na temperaturi višoj od pet stupnjeva biljka ne miruje, jer korijen biljke funkcionira i biljkom kolaju sokovi. Ako se nastavi toplo vrijeme vegetacija će početi znatno ranije, a ove temperature su pogodne i za razvoj različitih bolesti i štetočina na biljkama – objašnjava Kožarić Silov.
Ističe kako su ovi uvjeti za razvoj paunovog oka od kojeg obolijevaju masline, a posljedice su opadanje lišća.
– Zbog izostanka niskih temperatura nije bilo pomora štetnika i zato bi njihov biološki potencijal ovog proljeća mogao biti velik. Zbog toga poljoprivrednici trebaju biti oprezni, pratiti situaciju kako bi na vrijeme mogli reagirati – objašnjava Kožarić Silov.
Unatoč toplim danima, o rezidbi još ne treba razmišljati, poručuje Kožarić Silov.
– Nikako ne treba brzati s gnojidbom i rezidbom maslina i vinove loze. Time se, naime, stimulira kolanje sokova i biljke će brzo stvarati pupove. Zato preporučujem da se sa rezidbom i gnojenjem vinove loze ne idu do kraja siječnja, a masline ne treba dirati do sredine veljače. Masline u zaleđu, posebno na skradinskom području, ne treba rezati niti gnojiti sve do ožujka, jer tamo zna biti jakog proljetnog mraza, koji je u obalnom dijelu rijetkost. Što se tiče voćaka, u rezidbu ne treba ići prije kraja veljače, zaključuje Silov.