Paunovo oko prijeti maslinama

1601
Spread the love

Neuobičajeno visoke temperature za ovo doba godine izazivaju već zabrinutost kod maslinara i vinogradara, koji se boje kako ovako toplo vrijeme neće proći bez posljedica.

sadnja maslina

Stanje još uvijek nije alarmantno i sve zavisi što nam nakon ovih iznimno visokih temperatura za siječanj slijedi.

Ako dođe do naglog zahlađenja neće biti dobro, a štete u maslinicima, vinogradima i voćnjacima mogu biti višestruke – reći će nam Gordana Kožarić Silov, dipl. ing. agronomije, viša stručna savjetnica za biljno zdravstvo u Poljoprivredno savjetodavnoj službi Šibensko-kninske županije i dodaje kako ovo nije jedina ovako topla zima u posljednjih petnaestak godina.

– Prema dugoročnim prognozama ova je zima očekivano topla i blaga i ne bi trebalo biti jako hladnog vala. Ali, nikad se ne zna. Iznenadno zahlađenje u veljači i spuštanje temperature na nulu izazvalo bi ogromne štete na svim kulturama. Naime, na temperaturi višoj od pet stupnjeva biljka ne miruje, jer korijen biljke funkcionira i biljkom kolaju sokovi. Ako se nastavi toplo vrijeme vegetacija će početi znatno ranije, a ove temperature su pogodne i za razvoj različitih bolesti i štetočina na biljkama – objašnjava Kožarić Silov.

Ističe kako su ovi uvjeti za razvoj paunovog oka od kojeg obolijevaju masline, a posljedice su opadanje lišća.
– Zbog izostanka niskih temperatura nije bilo pomora štetnika i zato bi njihov biološki potencijal ovog proljeća mogao biti velik. Zbog toga poljoprivrednici trebaju biti oprezni, pratiti situaciju kako bi na vrijeme mogli reagirati – objašnjava Kožarić Silov.

Unatoč toplim danima, o rezidbi još ne treba razmišljati, poručuje Kožarić Silov.

– Nikako ne treba brzati s gnojidbom i rezidbom maslina i vinove loze. Time se, naime, stimulira kolanje sokova i biljke će brzo stvarati pupove. Zato preporučujem da se sa rezidbom i gnojenjem vinove loze ne idu do kraja siječnja, a masline ne treba dirati do sredine veljače. Masline u zaleđu, posebno na skradinskom području, ne treba rezati niti gnojiti sve do ožujka, jer tamo zna biti jakog proljetnog mraza, koji je u obalnom dijelu rijetkost. Što se tiče voćaka, u rezidbu ne treba ići prije kraja veljače, zaključuje Silov.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.