Obavijest voćarima i maslinarima

452

Breskvu i nektarinu je nužno u vrijeme mirovanja vegetacije, pa sve do fenofaze napučenog pupa, preventivno zaštititi protiv mogućih zaraza bakterijskih i gljivičnih uzročnika bolesti, napose protiv ekonomski najštetnije – kovrčavosti lista(Taphrina deformans).

vocke

Najbolje je rabiti jedan od bakrenih pripravaka:

Nordox ili Cuprablau ili Bordoška juha ili Neoram.

Voćnjake u kojima su problem štitaste i lisne uši, te crveni voćni pauk, najbolje je tretirati s jednim od pripravaka, koji će biti učinkoviti i protiv već spomenutih mogućih zaraza:

Crveno ulje ili Plavo ulje ili Modro ulje.

Maslinarima se preporuča pregled nasada na stanje zarazom paunovim okom (Spilocaea oleagina), posebice nasada u kojima prevladavaju na ovu bolest osjetljivije domaće sorte kao i nasade u kojima su izostala tretiranja protiv ove bolesti u jesen. Učestale kiše, debele rose i za ovo doba godine visoke temperature mogle bi pogodovati, a ovisno o infekcijskom potencijalu u nasadu, ranom razvoju paunovog oka.

Za zaštitu preporučamo koristiti pripravke na osnovi pripravke na osnovi krezoksim-metila (trgovačkog naziva Stroby WG), tebukonazola i trifloksistrobina (trgovačkog naziva Nativo 75 WG) ili difenkonazola (trgovačkog naziva Difcor).

Ukoliko se primjenjuju pripravci na osnovi bakra voditi računa o mogućem padu temperatura.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.