Obavijest vinogradarima

413

Vinovu lozu valja u stadiju razvoja vunastog pupa preventivno zaštititi protiv uzročnika bolesti crne pjegavosti (Phomopsis viticola), upozorava Poljoprivredno Savjetodavna služba.

Neuobičajeno ranije, na pojedinim lokalitetima i pojedinim sortama već se može uočiti pokoji pup u fenofazi vunastog pupa stoga vinogradare upućujemo na pregled nasada. Zbog blage i kišovite zime preporučamo obaviti i tzv.zimsko prskanje prije kretanja vegetacije pripravcima na osnovi bakra ili prema prisutnosti prezimljujućih oblika štetnika kombinacijama dozvoljenih bakarnih i parafinskih pripravaka (trgovačkog naziva Bijelo ulje, Mineralno svijetlo ulje) ili već gotovim kombiniranim pripravkom (trgovačkog naziva Crveno ulje).

Nadalje, potrebno je redovitije pratiti stanje u vinogradima zbog mogućeg ranijeg kretanja vegetacije, posebice u vinogradima u kojima će izostati zimsko prskanje, kako bi se pravovremeno u fenofazi vunastog pupa obavilo preventivno tretiranje protiv crnepjegavosti (Phomopsis viticola). Najizraženiji simptom crne pjegavosti je izbijeljela boja kore na kojoj se ističu kao crne točkice pladna tijela gljive. Posljedica napada crne pjegavosti je nekretanje pojedinih pupova na zaraženim lucnjevima. U fenofazi vunastog pupa za zaštitu od crne pjegavosti registrirani su pripravci na osnovi bakra (trgovačkog naziva Cuprablau Z, Cuprablau Z ultra* iKocide DF*). Bakarne pripravke moguće je primijeniti u kombinaciji sa pripravcima na osnovi sumporakoji posredno djeluju na smanjenje klijavosti spora crne pjegavosti kao i na smanjenje napada grinja.

Ukoliko se primjenjuju pripravci na osnovi sumpora ne preporuča se miješanje sa parafinskim uljima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.