Uzgoj mahuna u vrtu

11077

Još uvijek jako raširena tehnika izravnog sijanja u zemljište na otvorenom koja počinje u trećoj dekadi travnja i produljuje se do polovice-kraja lipnja kod srpnja za patuljaste sorte.

mahune

Pripravite zemljište oblikujući redove međusobno udaljene 80-100 cm; položite jedno sjeme svakih 5 cm na redu za patuljaste sorte i svakih IS za sorte penjačice. U slučaju još uvijek izravnog sijanja, ali u džepiće (2-3 sjemena u istu rupu i kasnije prorijeđivanje), razmaci na redu će biti 15 cm za patuljaste sorte i 30 za penjačice. U svakom slučaju sijte 2-4 cm u dubinu. Preporučuje se, jednom kad završite sa sjetvom, čitavu zasijanu površinu prekriti ‘tkaninom netkaninom’ radi zaštite sjemena, a kasnije i nježnih mladica, od zakašnjelih povrataka hladnoće.

Presađivanje

Ova tehnika, koja još nije jako raširena u slučaju mahuna, sastoji se od polaganja 2-3 sjemena u alveole ili posudice promjera 5-7 cm. Kad se jednom oblikuju biljčice, moći će se presaditi na iste razmake koji su primjenjeni kod sijanja u džepiće, kopajući rupe duboke 5-7 cm; položite mlade biljke s njihovim grumenom zemlje i zatim nagrnite zemlju.

Njega nasada

Mahune traže malo zahvata. Naznačimo ipak da će natapanje, bolje ako voda prodire sa strane, morati biti vrlo skromno i prijeko potrebno samo kod izostanka kiše. Povremena čupanja će odstraniti štetne trave sprječavajući tako i napad ušenca i prijenos virusa. I na kraju, za sorte penjačice, potrebno je prirediti strukture potpore primjerene plastičnoj mreži visokoj 2 m, s jednim kolcem od drva ili trske za svaku biljku.

Berba

U načelu berba mahuna počinje oko 273 dana završene zriobe, jasno, ova zadnja s formiranjem niti unutar mahune, elementom jakog opadanja kakvoće proizvodnje. Napredovanje sazrijevanja se može kontrolirati povremenim kidanjem neke mahune. Berba je ručna i sastoji se od trganja mahune od peteljke. Posebnu pozornost ćete morati skrenuti na ovu fazu, kako bi pobrali samo zdrave mahune. Ustvari se na istoj biljki istovremeno nalaze različiti ciklusi proizvodnje. Zahvati berbe su ciklički u prosječnom trajanju oko 15- 20 dana. U prosjeku na 10 rr>2 zemljišta se proizvede oko 10 kg proizvoda za patuljaste sorte i IS-18 kg za sorte penjačice.

2 Komentari

  1. Imam jedno pitanje ako nije problem?Na mahunama mi se posuše cvijetovi i otpadnu te nemam skoro ništa za berbu,pa me zanima koja je to bolest i kako se to tretira?

  2. Zaboravite na uzgoj mahuna ,ove godine smo posadili mahune olovka,zelne i žute .Prije sadnje istrazili smo trziste ,svi su trebali bas takve mahune .Naše mahune su super urodile ,svjeze ubrane ,brzo ih mozemo dostaviti ali ih nitko ne želi .Svi žele sada plosnate mahune a najviše prodaju mahune iz uvoza.Uvozi se iz Maroka ,Albanije, domaca proizvodnja nije vise zanimljiva .Tako da ako sadite mahune posadite za sebe i ne gnjavite se sa poslom Kod nas je nabolje nista ne raditi 🙁

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.