Proizvodnja paprike

5136
Spread the love

Proizvodnja paprike obavlja se pomoću presadnica. U ovisnosti od zahtijeva tržišta i mogućnosti zagrijavanja određuje se vrijeme proizvodnje.

paprika

Za rano proljetnu proizvodnju u zaštićenom prostoru paprika se sije od početka prosinca do polovine siječnja. Presađuje se u fazi kotiledona, a sadi od polovine ožujka do početka travnja. Presadnica se sadi u starosti 65-70 dana za ranoproljetnu i 45-50 dana za jesenju proizvodnju (sjetva krajem svibnja, sadnja polovinom srpnja).

Nove tehnologije uzgoja paprike podrazumijevaju isključivo kontejnerski sustav proizvodnje presadnica, sa pikiranjem u kontejnere, (103 otvora) i lončanice promjera 7 do 9 cm, ili bez pikiranja (speedling system) u kontejnere sa 84 otvora. Sedam do deset dana pred rasađivanje obavlja se kaljenje rasada na 10-15 stupnjeva C, kako bi se biljke lakše adaptirale na uvjete sredine i izbjeglo uvenuće.

Presađuje se kada je temperatura zemljišta oko 20 stupnjeva C jer u hladnijem zemljištu paprika zaostaje u porastu. U konvencionalnim tehnologijama paprika se sadi u dvoredne i više redne linije. Razmak redova je 35-40 cm (gušći sklop je za slabobujne sorte).

Za izuzetno ranu proizvodnju sadnja može biti vrlo gusta, od 5 do 10 biljaka/ m2. Tada biljka ranije formira plodove, ima ih znatno manje po biljci, ali ne i po jedinici površine, što je sa financijskog stanovišta vrlo značajno, zbog visoke cijene same paprike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.