Uzgoj korabice

2875

Za razliku od ostalih kupusnjača, korabica najbolje uspijeva na tlu koje smo gnojili stajskim gnojem prošle godine, odnosno za prethodnu kulturu.

korabica

Kompleksnim mineralnim gnojivom gnoji se kao i za kupus, a u početku formiranja zadebljale stabljike dodaje se još 30 g/m2 KAN-a. Korabicu uzgajamo radi zadebljale stabljike, koja je nalik na jabuku. Najbolje uspijeva na nešto lakšim tlima. Ima ranih i kasnih sorti korabice.

Rane sorte narastu za upotrebu za 10-15 tjedana, a kasne za 15-20 tjedana, pa je zato možemouzgajati preko čitave godine. Rane sorte korabice treba sijati u klijalište a na otvorene gredice od travnja pa sve do kolovoza; u toplijim krajevima sijemo je vani na gredice sve od ožujka do rujna, i to u razmacima 3-4 tjedna između svake sjetve, tako da uvijek možemo imati svježe mlade korabice, jer, naročito ljeti, brzo odrveni, postane rubena, pa nije za jelo.

Kad razvije 3-4 lista, presađujemo je na otvoreno, i to na razmake 25 x 30 cm ili 30×30 cm. Na 1 m2 treba 11-16 presadnica. Sjetvu u klijalište treba započeti već u veljači, a zatim kasnije, kao što smo spomenuli, na otvorenu gredicu.

Neke rane sorte korabice možemo uspješno uzgajati i u planinskim predjelima, pa tako i u ljetnoj sezoni i u ovim područjima imamo 2-3 berbe korabice. U toku rasta korabicu treba okopati 2-3 puta, a za vrijeme suše zalijevati, da ne bi odrvenjela prije vremena. Ako ljeti odrežemo korabici samo dvije trećine glave, tako da na preostalom dijelu ostane nekoliko listova, u toku ljeta u pazušcima tih listova izrast će male korabice, pa tako možemo postići dvostruki prirod. Na 1 m2 možemo dobiti 1-3 kg korabice.

Od ranih sorti treba spomenuti: bečka plava, bečka bijela, srednje rana delikates i kasna golijat.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.