Priprema zemljišta u zaštićenim prostorima

793

U proizvodnji presadnica polazi se od činjenice da se u fazi presadnica odigravaju osnovne promjene u rastu i razvitku biljaka.

presadnica

Kvaliteta zemljišta u proizvodnji presadnica od posebnog je značaja jer uvjetuje brzinu i ujednačenost nicanja, a zatim i cjelokupan rast i razvoj. Na težim zemljištima biljke sporije niču i veoma se dugo zadržavaju u fazi uspravnih klicinih listića, tj. u početnoj fazi nicanja. Ovakav položaj klicinih listića utječe na intenzitet prilagodbe, pa prema tome i na daljnji porast biljke.

Pri proizvodnji presadnica zemljište u plasteniku se obogaćuje sa 2—3 kg stajnjaka ili komposta uz 10—20 g NPK gnojiva (15:15:15) na m2. Ovako pognojeno zemljište se dobro obradi i istretira Terabolom (50 g/m2) radi zaštite od bolesti i štetnika. U zaštićene prostore slabije kvalitete zemljišta unosi se mješavina sastavljena od stajnjaka ili komposta, zemlje i treseta u odnosu 3:2:1 u sloju debljine 20—25 cm. Zemljišna mješavina mora biti istretirana insekticidom i fungicidom (ili se to čini u samom zaštićenom prostoru).

Bez obzira na to koje se sredstvo koristi, neophodno je pridržavati se uputa o vremenu koje treba proći od trenutka tretiranja do sjetve. Za racionalno korištenje površina u tunelima i plastenicima treba formirati leje široke 120 do 200 cm, sa stazom između njih širokom 50 do 70 cm.

Širina leja i njihov broj zavise od širine tunela (plastenika). Pri tome je osnovni princip da se sa staze mogu obavljati svi radovi u samoj leji. U želji za što većim korištenjem površina u plasteniku, posebno u tunelu, veoma često se prave suviše široke leje, pa se zbog toga sa staze ne mogu nesmetano primjenjivati mjere njege.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.