Štitasti moljac rajčice

274

Među brojnim štetnicima rajčice koja se uzgaja u zatvorenom prostoru značajno mjesto pripada štitastim moljcima (cvjetni štitasti moljac – Trialeurodes vaporariorum i duhanov štitasti moljac – Bemisia tabaci).

Kada se na vrijeme ne uoče i odmah ne suzbiju, tada ovi štetnici mogu predstavljati veliku opasnost za uspješan uzgoj rajčice. Zbog njihovih napada urod rajčice može biti smanjen i do 40%. Štetnici veliku štetu mogu uzrokovati i na nekim drugim vrstama povrća koje se uzgajaju u zatvorenom prostoru, primjerice na krastavcu, patlidžanu i paprici.

Cvjetni štitasti moljac je mali, nježni, vrlo živahni kukac, sličan leptiriću, koji je dugačak oko 2 mm. Tijelo i krila pokriveni su poput pudera finim, bijelim, voštanim prahom, zbog čega ovog štetnika nazivaju leptirasta ili bijela mušica.

Ličinke su plosnatog tijela, slične štitastim ušima. Ličinke su pokretne nekoliko sati, zatim se pričvrste na stalno mjesto. Tijekom godine se razvije preko 10 naraštaja u zaštićenim objektima.

Duhanov štitasti moljac je novi član entomofaune rajčice, ali i drugih kultura, u našim krajevima. Na našem području otkriven je prije nekoliko godina. Po svojim morfološkim odlikama sličan je prethodnoj vrsti. Tijekom godine se razvije veći broj naraštaja. Hraneći se na biljkama rajčice, štetnici sišu biljne sokove oduzimajući biljkama potrebne asimilate zbog čega one zaostaju u porastu i daju manji urod. Također, sisanjem na lišću, uzrokuju blijeđenje lišća, nekrozu tkiva i odumiranje. Oba štitasta moljca luče obilje medne rose koja je pogodna podloga za razvitak gljivica čađavica koje se veoma brzo namnože i prekrivaju gotovo cijelu površinu napadnute biljke.

To smanjuje asimilacijsku površinu napadnute biljke, što dodatno utječe na smanjenje uroda. Plodovi prekriveni čađavicom nisu pogodni za tržište. Duhanov štitasti moljac osim ovih šteta, velike štete čini prenošenjem brojnih i jako štetnih biljnih virusa od kojih su neki (primjerice TYLCV) posebice štetni rajčici.

Suzbijanje štitastih moljaca

Za uspješno suzbijanje štitastih moljaca od presudnog je značaja na vrijeme otkriti prisutnost štetnika u plasteniku. Prisutnost štetnika najlakše se utvrđuje pomoću žutih ljepljivih ploča. U plastenik se na više mjesta stavljaju takve ploče. Ploče se vješaju tako da su svojim donjim rubom u razini vrhova biljaka. Privučene žutom bojom mušice se lijepe na ploče pa je svakodnevnim pregledom ploča lako ustanoviti vrijeme pojave štetnika. Kada je napad stakleničke mušice suviše jak, neophodna je primjena insekticida. Kod tretiranja, biljke je potrebno temeljito poprskati (okupati), a tretiranja ponoviti nekoliko puta u razmaku 4 – 5 dana da se štetnik ne bi udomaćio u nasadu rajčice.

Od kemijskih pripravaka, najbolju zaštitu pružaju sljedeći pripravci: Boxer SWL 200, Actara 25 WG, Chess 50 WG te posebno pripravak Teppeki 500 WG.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.