Navodnjavanje kupusa

3585

Obzirom da se kupus uzgaja zbog vegetativne mase, zahtjeva povišenu vlažnost i ima umjerene zahtjeve prema toplini.

Kupus se uzgaja i iz presadnica koji je uzgojen u zatvorenom prostoru. Navodnjavanje presadnica je obvezno gdje je neophodno održavati umjerenu, ali dovoljnu vlažnost tla. U uvjetima prevelike količine vode presadnica se izdužuje pa se loše prima prilikom presađivanja, a u sušim prostorima zaostaje u porastu.

Navodnjavanje se provodi, kada se površinski sloj tla prosuši. Norma navodnjavanja je mala, a vlaži se sloj od 10 cm do 15 cm. U vrijeme ukorjenjivanja se ne navodnjava kako bi biljke razvile jači korijenov sustav koji bi mogao koristiti manje rezerve vode u tlu, a to omogućuje bolje primanje poslije resađivanja jer se tada biljke često susreću s nedostatkom vode u tlu. Potrebe presadnica za vodom su različite i variraju u širokom rasponu od 80 mm do 160 mm ovisno od uvjeta i načina proizvodnje. Sukladno potrebama za vodom i uvjetima proizvodnje varira norma i broj navodnjavanja.

Nakon presađivanja kupus zahtjeva 380 mm do 500 mm vode ovisno o klimatskim prilikama. Prvo se navodnjavanje obavlja prilikom presađivanja s obrokom od 15 mm do 30 mm ovisno o vlažnosti tla prije navodnjavanja. Obavezno je jer stvara prisniji kontakt korijena i tla što omogućuje bolje primanje presadnica.

Drugo navodnjavanje je poslije tri do pet dana kada se vrši popunjavanje praznih mjesta, s obrokom 20 mm do 30 mm. Kada se presadnica primi slijedećih deset do petnaest dana se ne navodnjava, radi što boljeg ukorjenjivanja biljaka. Kod ranih sorti ne navodnjava se petnaest i više dana jer je presađivanje rano u proljeće. Kod kasnih sorti ne navodnjava se oko deset dana jer je presađivanje početkom lipnja kada su temperature vrlo visoke.

Ako se navodnjavanja u razdoblju vegetacije provodi prema turnusima, tada se dužina turnusa određuje u svakom slučaju posebno jer ovisi o sorti, klimatskim prilikama i tlu. Kod ranih sorti u početku turnusi su osam do petnaest dana, a kasnije u fazama intenzivnog porasta i formiranja glavica pet do devet dana, a poslije je turnus opet duži osam do petnaest dana.

Ako se primjenjuje navodnjavanje prema stanju vlažnosti tla, tehnički minimum je 80% od vrijednosti PVK. Niža vlažnost usporava formiranje glavica, koje ostaju sitne i meke. Kupus je posebno osjetljiv na promjenjiv tijek vlažnosti tla posebno u fazi formiranja glavica i tehnološkog dozrijevanja. Ako je tlo suho, a zatim se obilno navlaži dolazi do pucanja glavica, koje su lošije kvalitete i gube tržišnu vrijednost. Norma navodnjavanja i broj navodnjavanja ovise o uvjetima godine, osobito količine i rasporeda oborina. Kreće se od tri do osam navodnjavanja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.