Cijepljenje i rezidba jorgovana

4702

Jorgovan uspijeva na svim vrstama tla, čak i na vapnenastim. Da bi cvjetao, potrebno mu je sunce i toplina. Traži blagu rezidbu, ali redovitu, koja se treba obavljati svake godine a sastoji se od uklanjanja ocvalih cvatova.

jorgovan

Između studenoga i ožujka prikratite sve izdanke do pola iznad dva postrana pupa. Ako grm ima golo korijenje, orežite mu vrhove. Jorgovan kupljen u posudi ne orezujte kod sadnje. Pustite ga da cvate i odstranite ocvale cvjetove nakon cvatnje.

Godinu dana poslije u svibnju (nakon cvatnje) orežite izboje koji nose ocvale cvatove režući ispod cvjetova, a iznad mladih pupova koji su usmjereni prema vanjskoj strani grma. Tako će mladi izboji koji niknu iz tih pupova popuniti grm i neće ugušiti njegovo središte.

Kalemljenje jorgovana

Krajem lipnja ili početkom srpnja odrežite na odabranom jorgovanu mladi izboj koji je zdrav i već odrvenio (drvenasta grančica). Uklonite listove, ali sačuvajte njihove peteljke.

U sredini izboja odrežite jedan pup (oko) s ostatkom lista (peteljkom) i komadićem kore od najmanje 2 cm. Držite grančicu jednom rukom.

Drugom rukom označite dio kore koji morate odrezati pomoću reza nožićem sa svake strane pupa, otprilike 1 cm iznad i ispod pupa.

Oštricom noža zarežite pod koru u razini s gornjom oznakom, lagano naginjući nožić. Naglim pokretom zarežite prema donjoj oznaci. Teškoća je u tome što treba odrezati plemku jednim oštrim pokretom, a ako tako ne učinite, ispod kore ostat će drveni iverak. Ako se to ipak dogodi, lagano ga odstranite nožićem. Pripremite plemku neposredno prije cijepljenja.

Odrežite glavni izboj kaline na koju ćete nacijepiti jorgovan na visini 15 do 20 cm od tla i odstranite sve ostale izboje. Zarežite u obliku slova T podlogu. Počnite zarezivati vodoravni rez od otprilike 2 cm, a poslije napravite okomit rez iste duljine.

S pomoću lopatice (spatule) nožića podignite rubove kore podloge koju ste već prije zarežali da biste je odvojili. Stavite plemku ispod kore, držeći je za peteljku koja je usmjerena prema gore. Gurajte je prema dnu sve dok se pup (oko) ne nađe na 1 cm ispod vodoravnoga reza.

Jednom kada ste postavili plemku, odrežite komadić kore koji prelazi iznad vodoravnoga reza. Vežite vlažnom rafijom, bez jakog stezanja, i nemojte pokriti pup (oko).

Cijepljenje je obavljeno uspješno kada se razvije izboj od pupa plemke. Tada odvežite rafiju, odrežite podlogu nekoliko centimetara iznad točke cijepljenja i presadite jorgovan na željeno mjesto.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.