Štetnici suncokreta i njihovo suzbijanje

2271

Najčešći štetnici suncokreta su različite vrste lisnih ušiju, žičnjaci te sovice pozemljuše.

Najjači napadi lisnih ušiju su, najčešće, krajem svibnja i početkom lipnja kada napada sve dijelove suncokreta. Najčešće se nalazi na lišću i na nerascvjetaloj glavi, koja se dalje više ne razvija.

Crna repina ili bobova lisna uš uzrokuje kovrčanje listova te napada glave suncokreta. Biološke mjrere u suzbijanju vveliku ulogu imaju prirodni neprijatelji, božje ovčice, Syrphidae i Chrysopidae. Kemijske mjere se provode aficidima kada se na rubnim dijelovima utvrdi 20 – 30 % napadnutih biljaka. Preporučamo sredstva Callifos 48 EC, Dursban E-48, Finish E-48, Pirifos EC, Pirimor 50 WG,

Žičnjaci ili klisnjaci su kornjaši dugi 7 – 15 mm. Njihove ličinke žičnjaci se ubrajaju u najveće štetnike ratarskih usjeva. Narastu i do 35 mm duljine. Boja tijela im je bakrenasta i liče na komadić mjedene žice. Žičnjaci se hrane na korijenu različitih biljaka.

Sovice su noćni leptiri koji se preko dana skrivaju i nisu direktno štetni. Gusjenice su boje tla i one čine štete. Po danu se skrivaju pod grudicama tla ili u raznim pukotinama, te izlaze u sumrak i prave štete. Narastu do 5 cm. Gusjenice pregrizaju vrat korijena, katkada i stabljiku, a hrane se i prizemnim lišćem. Napadnute biljke propadaju. Prorjeđuje se sklop. Razmnožavanju štetnika pogoduje toplo i suho proljeće, toplo ljeto i duga i umjereno vlažna jesen.

Na suncokretu se mogu javiti različite vrste sovica: usjevna sovica, proljetna sovica, kupusna sovica i dr. Napadaju preko 250 biljnih vrsta. Najveće štete čine gusjenice na generativnim organima biljaka uvečer ili ujutro. Na suncokretu javljaju se i sljedeći štetnici: male cikade, kukuruzni moljac, suncokretova strizibuba, stričkov šarenjak i dr Agrotehničke mjere se provode uništavanjem korova na biljki domaćinu, suzbijanjem kemijskim sredstvima kada su ličinke manje od 1,5 cm.

Koriste se najčešće slijedeći preparati Callifos 48 EC, Dursban E-48, Dursban G-7,5, Finish E-48, Finish G-7,5, Pirifos EC, Pyrinex 48 EC.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.