Uzročnici polijeganja rasade

1121

Propadanje biljaka u ranoj fazi proizvodnje presadnica ili nakon sadnje u polju mogu uzrokovati brojne gljivice, a najznačajnije su Pythium i Phytophthora.

rasada

Pythium vrste se često javljaju u proizvodnji rasada. Mlade biljčice napadaju na mjestu izlaska iz zemlje. Na tom dijelu tkivo postaje vodenasto, a biljka se prelomi. U roku 24 sata može »pasti« čitav rasad. Phytophthora vrste (P. nicotianae, P. capsici i sl.) napadaju korijen koji mijenja boju u smeđu. Infekcija se dalje širi sistemično preko provodnih snopova i srži prema nadzemnom djelu.

Ako napadnu korijenov vrat prvo se pojavi tamnozelena nekroza koja ima prstenast oblik, a stabljika je na tom dijelu sužena. Napadnute biljke pokazuju znakove venuća, a iznad zaražene zone pokušavaju formirati novo korijenje. Ukoliko ne uspiju, biljke propadaju. Ovi paraziti se zadržavaju dugo u tlu. U periodima s višim temperaturama, nakon obilnih kiša i navodnjavanja, brzo se šire.

Mjere zaštite

Proizvodnju rasada treba obavljati u sterilnom supstratu. Ako je bolest bila prisutna na parceli potrebno je uvesti plodored. Tlo na kojem se sadi povrće mora biti ocjedito (preferirati uzgoj na gredicama). Od kemijskih mjera odlično djelovanje na Phytopthora i Pythium vrste ostvaruje pripravak Fonganil Gold (dozvoljen u paprici, salati, lubenici, dinji, brokuli, cvjetači) primijenjen prije ili nakon presađivanja).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.