Gnojidba korjenastog povrća

1582

Izbor NPK formulacija za gnojidbu korjenastog povrća ovisi o vrsti tla i namijeni uzgoja, tako da se za osnovnu gnojidbu ovih kultura primjenjuju formulacije NPK 7-20-30, NPK 5-15-30, NPK 8-26-26 ili NPK 15-15-15, ovisno o odnosu hranjiva u tlu.

persin

Za korjenasto povrće karakteristično je da dolazi na drugo mjesto u plodoredu i najbolje uspijeva nakon kultura koje su bile obilno gnojene stajskim gnojivom. Zbog toga što gnojidba stajskim gnojivom ili nerazgrađeni biljni ostaci mogu izazvati grananje i nepravilnost zadebljalog korijena i time omogućiti napad raznim štetnicima iz tla, čime se smanjuje njihova tržna i prehrambena vrijednost, prije sjetve mrkve, peršina i pastrnjaka obavlja se gnojidba s 0,6 – 0,7 kg/10 m2 NPK 7-20-30 ili NPK 5-15-30.

Predsjetvena priprema tla mora biti izuzetno kvalitetno obavljena da omogući kvalitetnu sjetvu i brzo nicanje. Prilikom međuredne kultivacije usjev se još prihrani s 0,15 kg/10 m2 KAN-a, koji se raspodijeli u dva jednaka obroka: prva prihrana kada biljčice imaju 5 – 6 razvijenih listova, a druga mjesec dana nakon toga.

Kod peršina listaša polovica KAN – a daje se pri 5 – 6 razvijenih listova, a ostatak u još tri prihrane iza svake košnje. Treba napomenuti da ne treba pretjerivati s dušikom jer povećane količine dušika neće bitno utjecati na povećanje prinosa, samo mogu uzrokovati previše bujnu lisnu masu, slabu obojenost korijena, slabu skladišnu održivost i brže kvarenje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.