Jabučna osica

636

Jabučna osica napada jabuku. Štetu čine pagusjenice koje se ubušuju u tek zametnute plodove – takvi plodovi s vremenom otpadnu.

Na pojedinim plodovima pagusjenice samo površinski izgrizaju tkivo – ti plodovi ne otpadaju, a prepoznaju se po tipičnom spiralnom oštećenju na kožici ploda. Jedna pagusjenica može oštetiti 4 – 6 tek zametnutih plodova. Najjače su napadnute sorte s velikim brojem cvjetova u cvatu s izrazito bijelim laticama.

Osica je duga sedam milimetara, žutosmeđe boje s tamno facetiranim očima i tamnom leđnom stranom tijela. Noge su smeđe, sa svjetlijim tarzusima, a ticala crnosmeđa. Veličina tijela 5 – 6 mm. Ličinka – pagusjenica je u početku svijetložute boje, a kasnije postaje žutosmeđa, naraste do 14 mm. Glava pagusjenice je smeđe boje, pagusjenica ima 7 pari trbušnih nogu, tipičnog, neugodnog mirisa po stjenicama.

Jaja su svijetložute boje, ovalnog oblika, veličine 1 mm, odloženo u čašku otvorenih ili poluotvorenih cvjetova.

Prezimi kao pagusjenica u zapretku u tlu. Kukulji se u proljeće kad temperatura dosegne 12 °C, kukuljice su u tlu na dubini 10 cm. Dio pagusjenica ostaje u dijapauzi 2 – 3 godine. Početak pojave – osice postaju aktivne tijekom sunčanih dana kada srednja temperatura zraka prijeđe 16 °C, let traje od faze balona do kraja cvatnje. Jaja odlažu na čašku cvijeta, jedna ženka može odložiti 20 – 30 jaja. Embrionalni razvoj ovisi o temperaturi i traje 7 – 18 dana. Razvoj ličinke traje oko 3 tjedna i u tom periodu ošteti 4 – 6 plodova.

Pagusjenica se prvo hrani na površini ploda, a zatim ubušuje u njega (primarni napad), poslije se ubušuje u druge plodove (sekundarni napad). Nakon ishrane napušta plod i spušta se u tlo. Razvija jednu generaciju godišnje.

Za praćenje populacije jabučne osice koriste se bijele ljepljive ploče. Ploče mogu biti dimenzija 15 x 20, 20 x 20 ili 20 x 30 cm, a postavljaju se pred početak cvatnje jabuka na južnu stranu krošnje na 1,0 – 1,8 m visine.

Prag štetnosti:

  • ulov od 20 – 30 osica po ploči
  • odložena jaja u 3% cvjetova
  • 3% oštećenih plodova

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.