Navodnjavanje paprike

1691

Paprika ima plitak korjenov sustav, glavni korijen može narasti do 1,5 m u dubinu kod izravne sjetve.

paprika

Obzirom da prevladava proizvodnja iz presadnica razvija se lateralni korjenov sustav 30 cm do 50 cm dubine u fazama punog rasta biljaka. Paprika je osjetljiva na nedostatak vode u tlu tijekom cijele vegetacije. Na nedostatak vode paprika je posebno osjetljiva u fazi cvatnje i sazrijevanja ploda. Isto tako, osjetljiva je i na preveliku količinu vode i slabu aeraciju tla, kada biljke žute, a u težim slučajevima dolazi do opadanja listova i cvjetova.

Ukupne potrebe za vodom variraju u širokom rasponu od 600 mm do 1250 mm. Navodnjavanje paprike počinje s proizvodnjom presadnica. Presadnice se proizvode u zaštićenom prostoru, rane sorte u toplim lejama ili drugom zaštićenom prostoru s umjetnim grijanjem, a kasne sorte u zaštićenom prostoru, ali bez grijanja. Načinu proizvodnje se prilagođava i način navodnjavanja, ali treba naglasiti da presadnice paprike ne podnose visoku vlažnost tla.

Poslije presađivanja obavlja se prvo navodnjavanje, drugo navodnjavanje tri do pet dana kasnije s popunjavanjem praznih mjesta. Nakon svake berbe provodi se navodnjavanje prema potrebi.

Ako se trenutak navodnjavanje određuje prema vlažnosti tla, sa navodnjavanjem treba početi kod vlažnosti tla 80% od vrijednosti PVK. Obroci navodnjavanja su mali, vlaži se sloj do 30 cm dubine, ali je broj navodnjavanja i do dvanaest, što ovisi o klimatskim prilikama i kapacitetu tla za lakopristupačnu vodu. Norma navodnjavanja može biti i preko 300 mm.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.