Uzgoj repe

878

Uzgaja se izravnom sjetvom od kraja lipnja do početka kolovoza na razmak između redova oko 40 cm i razmak unutar reda do 10 cm.

Izvor: Wikipedia
Izvor: Wikipedia

Na manjim površinama uobičajena je i sjetva širom (omaške) pri čemu je najčešće potrebno provesti prorjeđivanje.

Kao i kod ostalog korjenastog povrća, ne preporučuje se izravna gnojidba stajskim gnojem, već se postma repa uzgaja nakon kulture gnojene nekim organskim gnojivom. Za ostvarenje prosječnog prinosa od 40 t/ha repe preporučuje se gnojidba sa 150 kg N, 50 kg P2O5 i 250 kg K2O.

Prihrana dušikom se može provesti prilikom međuredne obrade, kako uslijed predsje-tvene primjene prevelike količine dušika ne bi došlo do naglog rasta i spužvaste strukture zadebljalog hipokotila. Također, obilna gnojidba dušikom rezultirat će bujnim rastom lisne mase, a smanjenim razvojem korijena, odnosno, hipokotila.

Iako se najčešće uzgaja kao postrni usjev, u europskim je zemljama čest i proljetni uzgoj ovog povrća. Sjetvom tijekom ožujka i travnja ostvaruje se berba zadebljalog hipokotila za 60 do 80 dana.

Zadebljali korjenovi manjeg promjera na tržištu se prodaju u vezicama zajedno s lišćem, dok se krupnijim korjenovima pri berbi uklanja lišće. Očišćena i sortirana repa može sa kratkotrajno skladištiti u mreža-stim vrećama ili dubokim letvaricama u podrumima, dok se za dugoročno skladištenje većih količina može preporučiti čuvanje u trapovima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.