Najznačajnije bolesti artičoka

2076

Kod artičoka najveći problem predstavlja pojava raznih štetnika, iako pojedinih godina i bolesti mogu uzrokovati velike štete.

articoka

Pepelnica

Pepelnica je najčešća bolest artičoke i kod nas i u svijetu. Napada obično starije listove biljaka, dok su mladi listovi rijetko napadnuti. Prepoznaje se po žućkasto-bije-loj prevlaci na gornjoj strani listova, koji je u biti micelij nespolnog stadija gljive Ovu-lariopsis cynarae. Napadnuti listovi se često uvijaju prema gore. Razvojem bolesti dolazi do sušenja ili nekroze listova. Uslijed toga listovi se često lome ili trgaju pod utjecajem vjetra. Kako ova vrsta pepelnice nije tipični ektoparazit kao ostale vrste pepelnica, već se razvija i u unutrašnjosti listova, bolju djelotvornost na nju imaju samo sistemični fungi-cidi. Sumpor i drugi preventivni fungicidi ne daju dobru zaštitu. Kod nas nema posebno registriranih fungicida, a u svijetu (npr. Italija) se koriste fungicidi na bazi triazola i strobilurina (Quadris SC) i dr.

Plamenjača artičoke

Plamenjača (Bremia lactucae) je također vrlo česta bolest na artičoki. Uglavnom se javlja tijekom proljeća za vrijeme kišnih i vlažnijih dana. Bolest se prepoznaje po žuto-smeđim pjegama koje se javljaju na gornjoj strani listova, a na donjoj strani listova pojavljuje se bjelkasto-žuta prevlaka od sporulacijskih organa gljive zoospornagiofori. Pjege na listovima se razvojem bolesti suše ili nekrotiziraju, pa lišće izgleda sprženo ili spaljeno. Kod nas nema posebno registriranih fungicida za ovu namjenu, a u svijetu se koriste sljedeći: na bazi bakra, mankozeba (Dithan M-45 WP i dr.), azoksistrobin (Quadris SC i dr.), Alfosetila (Alliete Flash WG i dr. ), metalaksila (Ridomil Gold MZ 68 WP i dr.) i dr.

Trulež cvjetne glavice

Kako samo ime kaže, ova bolest se javlja uglavnom na cvjetnim glavicama. Može napasti cvjetne glavice još u ranim fazama razvoja. Vrlo slične simptome mogu uzrokovati dvije vrste patogenih gljivica i Acochyta hortorum i Botrytis cinérea.

Na pricvjetnim listovima napadnutih glavica razvijaju se prvo smeđe pjege, a zatim daljnjim razvojem bolesti dolazi do truljenja pricvjetnih listova i cijelih cvjetnih glavica.

Simptomi ove bolesti se vrlo često zamjenjuju sa simptomima nedostatka kalcija, koji također uzrokuje smeđu pjegavost pricvjetnih listova cvjetnih glavica.

Kod nas nema registriranih fungicida za ovu namjenu. Truleži uzrokovane od Ascochyte suzbijaju se prema iskustvima iz svijeta primjenom fungicida na bazi bakra, a ako je u pitanju trulež uzrokovana Botrytis cinereom, primjenom nekih botriticida kao što su: Kidan SC i Lupo SC (iprodion), Teldor SC 500 (fenheksamid), Mythos SC (pirimetanil), Switch 62,5 WG (fludioksonil i ciprodinil) i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.