Uzgoj i sadnja batata iz presadnica

2679

Uzgoj presadnica batat može započeti već u drugoj polovici veljače izborom zdravih i neoštećenih gomolja, mase 100 do 150 g, koji se postavljaju u drvene ili plastične sanduke te se zatrpaju supstratom za proizvodnju presadnica.

batat

Batat je zeljasta trajnica. Lišće je izduženo i često srcolikog oblika. Korijen je duguljast i lagano ušiljen te može biti žute, narančaste, crvene, smeđe pa i ljubičaste boje. Budući da pripada porodici slakova, daje sličan cvijet oblika tube, bijele boje s ljubičastim krugom na bazi cvijeta uz stabljiku.

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova (Convolvulaceae). Potječe iz Srednje i Južne Amerike. U Europi je do nedavno bio relativno nepoznata kultura te je njegova proizvodnja u Hrvatskoj tek u začecima. Zbog lošeg naziva koji dolazi iz engleskog jezika (sweet potato) krivo ga se povezuje s krumpirom, s kojim ne dijeli porodicu. U prehrani se upotrebljava kuhan ili pečen, a sadržava mnoštvo ugljikohidrata, vitamina (A, C, E, B6) i minerala (Cu, Mn, K, Fe). Budući da sadržava vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima. Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena, koja se često pogrešno nazivaju gomoljima. Ubraja se među najvažnije poljoprivredne kulture u svijetu.

Po m2 se posadi do 100 gomolja tako da se međusobno ne dotiču. Sanduci s gomoljima se smještaju u grijani plastenik u kojem se temperatura održava na 25 do 30 °C, a relativna vlaga zraka na 90 do 95 %. Također, supstrat u sanducima je potrebno održavati vlažnim. Dva do tri tjedna nakon sadnje počinje izbijanje izbojaka iz spavajućih pupova.

Kad izboji razviju 3 do 4 lista otkidaju se ili režu škarama. Nakon toga, na istim mjestima tjeraju novi izboji koji se otkidaju u 3 do 4 navrata. Po m2 se može dobiti 800 do 900 izboja.

Otkinuti izboji se također sukcesivno u više navrata presađuju (pikiraju) u polistirenske kontejnere sa 84 ili 104 lončića u kojima se ukorjenjuju. Ukorjenjivanje traje 20 do 30 dana, što znači da su presadnice spremne za sadnju na otvoreno oko 2 mjeseca nakon sadnje gomolja.

Sadnja na otvorenom planira se kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, što je u kontinentalnom dijelu Hrvatske oko 15. svibnja, a u mediteranskom dijelu oko 15. travnja, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C.

U kontinentalnoj Hrvatskoj se koristišti crna PE-folija, dok se u mediteranskom dijelu može koristiti i bijela zbog visokih ljetnih temperatura. Malč, osim što omogućuje stalnu toplinu i vlažnost u području korijena sprječava rast korova, koji bi mogli pridonijeti slabijem razvoju korijena. Tijekom vegetacije potrebno je međuredno suzbijanje korova (između folija), dok se vriježe posve ne razrastu.

Sadnja se najčešće obavlja na razmak 1,2 m x 0,3-0,4 m na uzdignute gredice, pokrivene polietilenskim (PE) malčem i postavljenim sustavom za natapanje kapanjem. Time se poboljšavaju uvjeti uzgoja i olakšava berba batata.

Neposredno prije sadnje na PE-malč foliji se izbuše rupe na navedene razmake i presadnice se sade. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (navodnjavati) 3 do 4 dana tako da se što prije dobro ukorijene.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.