Vodeni kamenac

410

Kad kažemo vodeni kamenac mislimo, prvenstveno na krute nakupine nastale na grijaćim tijelima koje onemogućavaju normalnu toplinsku izmjenu, protok i učinkovit rad uređaja. Zbog male toplinske vodljivosti kamenca potrebna je veća količina energije za istu količinu proizvedene topline.

Poznato je da svega 3 mm kamenca na grijaču uzrokuje oko 25% veći utrošak energije za istu količinu toplinske energije. Zato se borbi protiv kamenca pridaje sve veća pozornost. Ionski omekšivač montiran na dovod hladne vode u objekt, štititi će od kamenca sve uređaje i instalacije u objektu, dakle – kotlove centralnog grijanja, bojlere, perilice, suđerice, hidromasažne kade, svu sanitarnu opremu i instalacije. Primjena omekšivača je neupitna u svim tvrdoćama vode i svim objektima, od obiteljskih kuća do industrijskih postrojenja. Primjena je vrlo široka, jer su problemi sa kamencem prisutni svuda, a posebno na mjestima gdje se voda grije.

Vjerojatno se pitate koja je korist od omekšane vode za naše zdravlje?

Pripremljena voda u svakidašnjoj upotrebi čuva naše tijelo od prekomjernog isušivanja, te za njegu nije potrebno upotrebljavati skupe kreme. Koža postaje elastičnija i jedrija, vraća joj se prirodni sjaj, usporava se razvoj alergija, izbjegava se brzi proces starenja (bore). Vlasi postaju sjajne i bujne, imaju zdrav izgled, ne lome se. Pri kućnim poslovima trošimo do 80% manje, deterdženata, šampona i ostalih opasnih kemikalija koje polako ali sigurno negativno utječu na naše zdravlje.

Ionski omekšivači vode su uređaji, koji kemijskim postupkom izdvajaju iz vode soli kalcija i magnezija pomoću jako kisele ionske mase (smole), gdje se te soli vežu, a oslobađa se natrij. Uređaji koji svojim načinom rada predstavljaju nepremostivu prepreku za vodeni kamenac. Postavljaju se na glavnu dovodnu cijev, i imaju potpuno automatski način rada. Za stambene prostore idealan je model Galaxy, dok se modeli Crystal, Rider i Duo Rider mogu primijeniti kako u kućanstvu tako i u industriji, jer imaju protoke i do 40m3 /h.

Dvije su varijante omekšivača : vremenski, volumenski omekšivač.

Omekšivači u vremenskoj opciji su potpuno automatski, sa vremensko podešavajućim kontrolorom na kome se podešavaju dani u tjednu kojima će se vršiti regeneracija. Ove varijante se koriste na mjestima gdje je potrošnja vode uglavnom kontinuirana i gdje se relativno točno može odrediti moment regeneracije uređaja. Pored potpuno automatskog rada, regeneracija uređaja se uvijek može pokrenuti pritiskom tastera za start regeneracije.

Omekšivači u volumenskoj varijanti su također potpuno automatski i njima upravlja automatski ventil sa mikroprocesorskom kontrolorom. Na displeju kontrolora se tijekom rada uređaja naizmjenično očitavaju podaci o dnevnom vremenu kao i o količini vode koja se još može omekšati do regeneracije. Upravljačka automatika je snabdjevena impulsnim mjeračem protoka koji precizno mjeri potrošenu količinu omekšane vode na osnovu koje se određuje moment regeneracije. Regeneracija se može programirati na jedan od četiri moguća načina. Pored potpuno automatskog rada, regeneracija uređaja se uvijek može pokrenuti pritiskom tastera za start regeneracije. Također je moguće programirati izvanrednu regeneraciju npr. Svakih 15 dana

Na mjestima gdje je u nekom procesu omekšana voda potrebna 24 sata dnevno, bez prekida, koriste se duo omekšivači. To su u stvari dva uređaja paralelno povezana, od kojih je jedan u radu dok se drugi za to vrijeme regenerira. Kada se radni uređaj zasiti automatika prebacuje u radnu fazu već regeneriran uređaj. Ovakvim rasporedom postiže se da je jedan uređaj uvijek spreman za rad. Kod duo varijanti uređaji su međusobno povezani tako da su za montažu potrebni samo ulazni i izlazni priključci.

Cijena: ovisi o modelu, tvrdoći vode i potrebama korisnika.

Tvrda voda je problem u mnogim tehnološkim procesima koji zahtijevaju uporabu različitih gradacija meke vode. Npr:
– kod termoenergetskih postrojenja karbonatna tvrdoća izaziva taloženje kamenca na zidovima rezervoara, cjevovoda i kotlova, te stvara velike probleme u njihovom radu,
– sapuni i deterdženti npr. reagiraju sa solima koje čine tvrdoću vode i talože ih gradeći ne rastvorive sapune i tek kada ih sasvim istalože mogu početi svoju funkciju pranja. Zbog toga se kod pranja u tvrdoj vodi nepotrebno troše velike količine sapuna i deterdženata,
– kod proizvodnje alkoholnih pića, prirodnih i umjetnih voćnih sokova, u pekarstvu, gastronomiji, mesnoj industriji, galvanizaciji, fotografskoj djelatnosti, uzgoju cvijeća itd.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.