Zima u vašem vrtu

2780

Ulaskom u hladniji dio godine sjetvu i sadnju povrćarskih kultura bitno ograničavaju klimatski čimbenici. Međutim, kako bi se održao kontinuitet proizvodnje, povrćari zbog hladnog, kišnog i snježnog vremena prelaze s otvorenih površina na uzgoj povrća u zaštićenim prostorima.

vrt

Neki stari povrtlari ozimu salatu i špinat štitili su od mraza njihovom sjetvom na kosinu brazde. Na taj način brazda baca sjenku na biljke i sprječava brzo otapanje ledenih kristala nastalih djelovanjem niskih temperatura. Tako se zahvaljujući prirodnom izolatoru biljke vrlo učinkovito štite od zimskih nepogoda. Ali, danas je puno praktičnije koristiti namjenske folije kojima se biljke pokrivaju i koje zaštićene na taj način mogu podnijeti temperature do četiri stupnja ispod ništice.

S druge strane, od kratkotrajnih mrazeva biljke se štite i zagrtanjem zemljom s tim da povrće pod zemljom može opstati vrlo kratko. Zanimljiv je i podatak da se povrće od mraza učinkovito može zaštititi i navodnjavanjem i to tako što se biljke zalijevaju prskalicama s finim raspršivanjem.

Voda u vidu sitnih kapi pada na biljku i pretvara se u led te se pri tome oslobađa toplina koja štiti biljku od potpunog izmrzavanja. Međutim, prskalice se nikako ne smiju gasiti dok traje mraz tj. zalijevanje se vrši sve do jutra i dolaska malo većih temperatura. Sa zalijevanjem se prestaje tek onda kada se ledena kora na biljkama potpuno otopi, a zanimljivo je da se ovom metodom povrće može zaštititi od mraza jačine minus 80 C.

Što se tiče izbora povrtnih kultura koje bolje podnose niske temperature svakako nećete pogriješiti ukoliko posijete mrkvu, peršin, špinat, bob ili grašak. Ali, zbog iznimne hranidbene i zdravstvene vrijednosti nemojte izostaviti ni ozimi češnjak čije češnjeve trebate čitavom dužinom utisnuti u tlo tako da ništa ne ostane iznad površine. Na taj način posađeni češnjak, odnosno buduće biljke bit će manje izložene jačim promjenama vlage i temperature. Ukoliko češnjeve pak posadite preplitko, oni će zbog ukorijenjavanja isplivati na površini tla i time stradati od niskih temperatura. Razumljivo je da tlo prije sadnje treba dobro razrahliti jer će, u protivnom, biti gotovo nemoguće pravilno utisnuti češnjave u previše tvrdo, nepripremljeno tlo.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.