Kako suzbiti korove u nasadima luka?

6175

Sjeme luka niče dugo, a mlada biljka se razvija sporo. Borba protiv korova uglavnom se svodi na razdoblje od sjetve pa dok luk ne razvije tri prava lista.

Suzbijanje korova prije sjetve

U ovom početnom razdoblju proizvodnje luka, koriste se herbicidi koji se prije same sjetve unose u tlo. U periodu nakon nicanja korova, prije nicanja luka koriste se totalni ne rezidualni herbicidi kao što su Spotlight plus 30 ml/1000 m2. S vremenom primjene treba biti pažljiv jer iznikli luk će biti oštećen.

Od zemljišnih herbicida dobro se pokazao Stomp Aqua u dozi 250-300 ml/1000 m2 ovisno od vrste tla. Potrebno ga je primijeniti nakon oborinskog razdoblja dok je zemlja vlažna jer se veže za koloide tla i djeluje na sjeme korova.

Suzbijanje korova nakon nicanja odnosno nakon presađivanja

Nakon nicanja pa sve do faze trećeg lista mali je broj herbicida selektivnih u prosječno propisanim dozama. U praksi se protiv široko lisnih korova primjenjuju herbicidi kao što su Afalon disperzija u dozi 300-500 ml/1000 m2 suzbija jednogodišnje širokolisne korove, zatim Lentagran WP u dozi 50-200 g/1000 m2 na sve širokolisne korove kada su korovi u fazi kotiledona do razvijena prva dva lista i Filon 80 EC u dozi 300-500 ml 1000 m2.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.