Zaštita lubenice i dinje od štetnika i bolesti

6473

Lubenica zauzima svojevrsno mjesto u medicinskim terapijama jer slovi za najučinkovitijeg čistača organizma. Međutim, osim što potiče rad bubrega, zbog sadržaja fosfora i kalcija značajna je i za izgradnju lijepih zuba, čvrstih kostiju, ali i dobrih živaca.

Svatko tko se imalo ozbiljnije bavio uzgojem dinja i lubenice zna da za njihov uzgoj osim vode treba osigurati i kvalitetnu, pravilnu gnojidbu. Tako, osim ranije navedenoga “klasičnog” prihranjivanja i gnojidbe dinje i lubenice sve više zapažamo kako veliki proizvođači ovih sladunjavih povrtnica cjelokupnu gnojidbu temelje na primjeni vodotopivih gnojiva.

To je i razumljivo jer primjenom navedenoga gnojiva biljci osiguravamo stalnu opskrbu pristupačnim biljnim hranjivima, što se u velikoj mjeri odražava na povećanje prinosa. Stoga se nakon formiranja cvjetova pa sve do kraja vegetacije preporuča primjena Cifo gnojiva 8:5:44 ili Cifo 20:20:20 i to svakih 7-10 dana.

Dinja i lubenica su podložne napadu različitih uzročnika biljnih bolesti, ali najčešće obolijevaju od uzročnika plamenjače i crna pjegavost lista i trulež stabljike. Za zaštitu dinje i lubenice od ovih bolesti najčešće se koristi pripravak Quadris SC u koncentraciji 0,1 %, ili pripravak Ranman top. Karenca za ove pripravke iznosi 3 dana Osim toga, dinje i lubenice napada nekoliko vrsta lisnih uši koje se naseljavaju na mlađe, vršno lišće.

Sisanjem sokova, lišće gubi svoj prvobitni oblik tj. dolazi do njegovog deformiranja. Zaštita protiv lisnih uši obavlja se tek nakon pojave prvih jedinki na listovima i to primjenom insekticida Actara 25 WG, Boxer SL 200, i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.