Uzgoj šparoge

3493

Potječe iz zapadnog Mediterana, a uzgaja se od pradavnih vremena. Iz južne Europe proširila se na srednju i sjevernu Europu.

U Europi su najveće površine šparoge u Španjolskoj, Francuskoj, Njemačkoj i Nizozemskoj. Kod nas je šparoga malo zastupljeno povrće, i to uglavnom u obiteljskim vrtovima. U zadnje vrijeme, u dolini Neretve, ima pokušaja zasnivanja nasada s proizvodnjom za tržište.

Šparoga je trajnica sa životnim vijekom 15 i više godina. Ima sposobnost da u nepovoljnim uvjetima uđe u mirovanje i odbaci nadzemne dijelove. Šparoga je jednospolna dvodoma biljka, koja počinje cvasti u drugoj ili trećoj godini, a zatim cvate svake godine. Biljke koje nose muške cvjetove obično imaju više tanjih izboja dok one s ženskim cvjetovima imaju manje izboja, ali koji su deblji.

Krajem jeseni i početkom zime kada nastupe nepovoljni uvjeti za rast i razvitak, šparoga ulazi u mirovanje. Nadzemni dijelovi požute i odumiru, a životni procesi u rizomu i korijenju svode se na najmanju mjeru.

Za uzgoj šparge treba birati lakša tla, gdje zimi nije visoka podzemna voda, a ljeti se može navodnjavati. Šparoga voli organska gnojiva, tako da pri zasnivanju šparžišta o tome treba voditi računa, posebice oko se radi o uzgoju na pjeskovitim tlima.

Organska gnojidba preporuča se svake treće godine. Šparžište se može zasnovati izravnom sjetvom, što se primjenjuje samo u proizvodnji zelene šparoge. Kod takvog uzgoja berba je u trećoj godini. Većina proizvođača odlučuje se za uzgoj iz presadnica.

Takav nasad se može početi brati već u drugoj godini nakon sadnje. Glavna je prednost uzgoja iz presadnica što se trajni nasad zasniva izabranim, ujednačenim, kvalitetnim biljkama.

Mladi izboji šparoge sezonsko su povrće koje se na našem području bere u travnju i svibnju. Najviše se koristi kuhana ili kuhana u pari začinjena umacima.

Posebno je cijenjena juha od šparoge. Šparoga se najviše konzervira zamrzavanjem i tako najbolje sačuva aromu. U Europi se najviše cijeni bijela šparoga, iako zelena ima bolju hranidbenu i zdravstvenu vrijednost.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.