Uzgoj presadnica batata iz gomolja

3513

Uzgoj presadnica može započeti već u drugoj polovici veljače izborom zdravih i neoštećenih gomolja, mase 100 do 150 g, koji se postavljaju u drvene ili plastične sanduke i do pola (3 do 4 cm) zatrpaju supstratom za proizvodnju presadnica.

Po m2 se posadi do 100 gomolja tako da se međusobno ne dotiču. Sanduci s gomoljima se smještaju u grijani plastenik u kojem se temperatura održava na 25 do 30 °C, a relativna vlaga zraka na 90 do 95 %. Također, supstrat u sanducima je potrebno održavati vlažnim. Dva do tri tjedna nakon sadnje počinje izbijanje izbojaka iz spavajućih pupova.

Kad izboji razviju 3 do 4 lista otkidaju se ili režu škarama. Nakon toga, na istim mjestima tjeraju novi izboji koji se otkidaju u 3 do 4 navrata. Po m2 se može dobiti 800 do 900 izboja.

Otkinuti izboji se također sukcesivno u više navrata presađuju (pikiraju) u polistirenske kontejnere sa 84 ili 104 lončića u kojima se ukorjenjuju. Ukorjenjivanje traje 20 do 30 dana, što znači da su presadnice spremne za sadnju na otvoreno oko 2 mjeseca nakon sadnje gomolja.

Sadnja na otvorenom planira se kada prođe opasnost od kasnih proljetnih mrazeva, što je u kontinentalnom dijelu Hrvatske oko 15. svibnja, a u mediteranskom dijelu oko 15. travnja, uz uvjet da temperatura tla nije niža od 10 °C. U kontinentalnoj Hrvatskoj se koristišti crna PE-folija, dok se u mediteranskom dijelu može koristiti i bijela zbog visokih ljetnih temperatura. Malč, osim što omogućuje stalnu toplinu i vlažnost u području korijena sprječava rast korova, koji bi mogli pridonijeti slabijem razvoju korijena. Tijekom vegetacije potrebno je međuredno suzbijanje korova (između folija), dok se vriježe posve ne razrastu.

Za 1 ha je ovisno o razmaku sadnje potrebno 20.000 do 27.000 presadnica. Sadnja se najčešće obavlja na razmak 1,2 m x 0,3-0,4 m na uzdignute gredice, pokrivene polietilenskim (PE) malčem i postavljenim sustavom za natapanje kapanjem. Time se poboljšavaju uvjeti uzgoja i olakšava berba batata.

Neposredno prije sadnje na PE-malč foliji se izbuše rupe na navedene razmake i presadnice se sade. Nakon sadnje presadnice je potrebno zalijevati (navodnjavati) 3 do 4 dana tako da se što prije dobro ukorijene. Za ravnomjeran rast potrebno je oko 25 mm vode tjedno. Tehnološka zrelost korijena nije izrazito određena. S berbom (vađenjem) se može započeti već 90 dana nakon sadnje. Dobar je znak zrelosti korijena pojava bijelog gustog soka na presjeku vriježe.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.