Sve što trebate znati o đumbiru

3060
Spread the love

U kineskim zapisima, koji datiraju iz 4. stoljeća prije Krista, spominju ga kao vrlo učinkovitog u liječenju mučnina, bolova u trbuhu, zubobolje, krvarenja i reumatizma.

Za snagu i zdravlje koristio ga je Konfucije, dok su mu u srednjem vijeku razni vladari pridavali afrodizijačka svojstva. U Europu je „došao“ u 9. stoljeću i jedan je od najstarijih neeuropskih začina. U Engleskoj se u srednjem vijeku posluživao na stolu uz sol i papar kao osnovni začin. Gotovo svaki grad u sjevernoj Engleskoj imao je ulicu nazvanu po ovom začinu „Ginger street“. U 16. stoljeću koristili su ga kao prirodni lijek protiv kuge.

Potječe iz Bismarckovog otočja, ali to i nije baš posve siguran podatak. Uzgaja se u Indiji, Maleziji i Kini, ali i u drugim tropskim krajevima. U ljekovite svrhe obično se koristi podanak koji se u tlu razvija vodoravno i račvasto se grana. Ima debele članke, izgledom nalik na šaku s nepravilnim kvrgavim prstima. Iz podanka izbijaju metar visoke stabljike sa zbijenim klasastim cvatom nalik češeru, s velikim zelenim i žuto obrubljenim pokrovnim listovima. Čaška je cjevastog oblika, vjenčić je ljevkast i žute boje s tri lancetasta jedva primjetna nejednaka vrška.

U ljekovite svrhe koristi se samo podanak koji se dobiva iz uzgoja. Sadi se u proljeće u nagnojenu zemlju, a desetak mjeseci poslije vadi se. Pažljivo oprane i oguljene podanke treba močiti u vodi tijekom 24 sata, a zatim sušiti na suncu.

U količini od 100 g podanak ima vrijednost od 80 kcal, a sadrži proteina 1,82 g, masti 0,75 g i ugljikohidrata 18 g. U znakovitim količinama sadrži nešto vitamina C, vitamina B skupine, u manjim količinama pantotensku kiselinu i niacin, eterično ulje (najmanje 1,5 posto) sa zingiberom, zingerol oštra okusa i šogaol.

Zbog sastojka kurkumina (žutog pigmenta) koji ostaje u probavnom traktu, zaštita je od polipa i raka debelog crijeva.

– učinkovit je kod mučnina i povraćanja uzrokovanih raznim stanjima i bolestima, poboljšava probavu na način da pospješuje proizvodnju sline, probavnih sokova i žuči,
– sprječava nadimanje, a azijska medicina koristi ga za liječenje prehlada i olakšavanje disanja,
– pospješuje kontrakcije srca, sprječava stvaranje krvnih ugrušaka, snižava kolesterol te djeluje protuupalno, pa čak i stimulativno na imunološki sustav,
– redovitim uzimanjem suzbija se kronični umor, poboljšava pamćenje.

Uzima se:
– svježi podanak (doza oko 10 g tanko narezanih i nasjeckanih listića, jednom do dvaput u danu),
– sušen u prahu (doza oko 2 g, jednom do dvaput u danu),
– eterično ulje (doza jedna do tri kapljice s malo meda ili na kocki šećera, jednom do triput u danu),
– tinktura ( doza deset do dvadeset kapljica, prije jela),
– kandirani đumbir u obliku bombona,
– kod reumatičnih ili sličnih bolova (vanjska uporaba trljanjem ili mazanjem tinkturom ili eteričnim uljem (dva do triput na dan u trajanju od petnaestak dana i onda kad bolovi prestanu poslije dva do tri dana).

Ljudima se savjetuje da uvijek daju prednost svježem umjesto sušenom i đumbiru u prahu. Svježi đumbir najčešće se prodaje u specijaliziranim trgovinama hrane. Treba uvijek kupovati čvrst i gladak podanak, što je pokazatelj njegove svježine, dok je dužina pokazatelj zrelosti. Na tržištu je dostupan u dva oblika (mladi i zreli). Zrelijeg ima u većim količinama, ima čvrstu koru koja zahtijeva guljenje. Mladi đumbir nije potrebno guliti, ali ga se samo može kupiti na azijskim tržnicama.

Umotan u papirni ubrus i stavljen u plastičnu vrećicu, neoguljen đumbir može se čuvati u hladnjaku do tri tjedna, a oguljeni se može zamrznuti i koristiti unutar šest mjeseci. Đumbir u prahu može se kupiti u svim većim supermarketima. Treba ga čuvati u zatvorenim staklenim bočicama, na hladnom, suhom i tamnom mjestu. Ukoliko se čuva u hladnjaku, trajnost mu se povećava i do godine dana.

Osim svježeg i sušenog, u istočnoj Aziji može se naći konzerviran u sirupu, ušećeren i ukiseljen. Koristi se u japanskoj kuhinji kao obvezni dodatak u pripremi sushija pod nazivom (gari ili sushoga). Kao začin posebno se cijeni u Kini i Indiji. Kod nas se koristi za kiseljenje povrća, posebno tikvi i krastavaca. Taj mirisni i oštri začin poboljšava okus juhama, umacima, pečenoj peradi i jelima od riže. Svježi se koristi u pripremi kako slanih tako i slatkih jela dajući osvježavajući okus marinadama, prženim jelima, juhama, žitaricama te svježem povrću. Dobar okus daje i poširanom voću, kompotima, tijestima za pripremu kolača i sl.

Za podizanje imuniteta često se dodaje napitcima. Dodaje se svježe pripremljenom soku od odabranog voća i povrća, limunadi s dodatkom meda. Ako se prokuha nekoliko komadića đumbira u vodi dobije se vrlo ukusni čaj.

Nuspojave nisu zabilježene. Zbog stimulativnog svojstva nije ga dobro uzimati navečer prije spavanja, jer može izazvati nesanicu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.