Koprivina grinja (pauk) na povrću

2349

Obični crveni pauk, koprivina ili staklenička grinja (Tetranychus urticae), jedna je od najpoznatijih i najraširenijih grinja na plodovitom povrću i cvijeću.

Zadnjih nekoliko godina raste populacija ove grinje, ali i štete na povrću i cvijeću. Najveće štete pričinjava u vrijeme plodonošenja kad je i izbor pripravaka za suzbijanje ograničen. Odrasli oblici su nježne građe s četiri para nogu. Boja tijela je uglavnom narančasta ili tamnožuta s dvije naglašene tamne pjege na hrptu.

Odrasla ženka je dugačka 0,6-1 mm. Jaja su bjeličasta i prozirna i jedva se mogu primijetiti prostim okom. Ličinke do doraslog stadija prođu kroz tri razvojna stadija. Između pojedinih razvojnih stadija ličinke miruju, te su tada vrlo otporne na primjenu akaricida.

Najmlađe ličinke imaju samo tri para nogu. Ženka odloži 100-200 jaja. Tijekom godine ostvari 6-10 nara- štaja ovisno o klimatskim uvjetima. Pri temperaturi od 30-32°C razvoj naraštaja traje 8-12 dana.

Zaraženo lišće puno je bjeličastih točkica, te postaje prošarano. Lišće se suši, nekrotizira i otpada. Na naličju lišća nalaze se pauci u fi noj gustoj pređi kojom povezuju više listova. Kod jačeg napada plodovi su sitniji, slabije kakvoće. Urod je znatno manji.

Suzbijanje se uglavnom provodi primjenom akaricida koji su registrirani u pojedinim kulturama. Na tržištu se naj- češće koriste pripravci Vertimec 018 EC i Spider 018 EC.

Mali proizvođači povrća-hobisti često puta imaju velikih problema s ovom grinjom jer su im pakiranja kemijskih pripravaka za suzbijanje grinja velika. Danas na tržištu postoje gotovi akaricidni pripravci za suzbijanje grinja koji su osobito pogodni za primjenu kod hobista.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.