Rana sjetva graška

823

Graškov korijen je vretenast, dobro razgranat i prodire duboko u tlo. Zanimljivo je napomenuti da graškov korijen prodire u tlo do dubine 1,5 m.

Visina stabla ovisi o sorti a može biti od 30-200 cm. Mahune su različita oblika, dužine i širine, a isto tako i raznih kombinacija boja. U mahunama se nalazi različit broj zrna što ovisi o sorti.

Grašak se uspješno uzgaja u uvjetima umjerene i vlažne klime. Optimalna temperatura za razvoj iznosi 18 ºC. Niče već kod temperature 4-6 ºC, a idealna temperatura za nicanje je 15-16 ºC. Mlade biljke podnose temperature i do -6 ºC. Za rast treba sunčanu poziciju i ne uspijeva u hladu.

Tlo za uzgoj graška treba biti izuzetno dobro nagnojeno posebno organskim gnojivom. Dušična gnojiva upotrebljavaju se u manjim količinama i to samo radi osiguranja biljke dušikom u prvim fazama razvoja. Kasnije one same usvajaju atmosferski dušik, te na taj način podmiruju svoje potrebe.

Grašak se najčešće sije početkom travnja. Sjetva u mediteranskim krajevima je dosta ranija, najčešće sredinom veljače, ako vremenske prilike to dopuštaju. Sjetva se obavlja u redove razmaka 15-20 cm i 5-6 cm u redu. Za jedan dulum potrebno je od 12 do 20 kg sjemena.

Ova količina sjemena ovisi o vremenu sjetve i krupnoći sjemena. Tijekom uzgoja visoke temperature utječu štetno tako što umanjuju prinos zrna. Kad malo poraste, oko podnožja biljke nagrne se malo zemlje jer to biljku čini stabilnijom. Kada sazrije i sav se pobere, miče se s gredica i tako se oslobađa prostor za novu povrtnu kulturu, npr. u lipnju za crnu rotkvu ili repu.

Preporučuje se ne čupati ga već porezati, zbog bakterija na korijenju koje obogaćuju tlo dušikom.

Sorte graška

Mali provansalac je vrlo rana sorta koja sazrije za oko 65 dana. Stabljika je niska, visine 40-50 cm. Mahune su zelene i kratke, sadrže 7-8 zrna. Trenutno vodeća sorta graška.

Čudo od Kelvedona je rana sorta koja sazrije za 70 dana. Stabljika je niska (40-60 cm). Mahuna je tamnozelene boje, dugačka 8-9 cm i sadrži 7-8 zrna. Češće branje pospješuje stvaranje novih mahuna.

Čudo Amerike je rana sorta graška. Stabljika je visoka 30-40 cm. Mahuna je svjetlo zelene boje dugačka 8-9 cm sa 7-8 zrna. Zrna su velika i iznimno ukusna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.