Majski srebrnjak

163

Majski srebrnjak je stara sorta luka, specifična po tomu što mu je lukovica potpuno bijele boje, spljoštenog izgleda, prosječne težine 60 – 80 grama.

Jako je ukusan, sočan i koristi se odmah nakon zriobe za pripremu različitih salata. Ova sorta je prepoznatljiva po tome što ima iznimno dobru aromu i nije previše ljuta.

Sjetva sjemena (baruta) je početkom kolovoza u posebne kontejnere ili u tople lijehe. U prošlosti su se presadnice, uglavnom, proizvodile u toplim lijehama. Takva proizvodnja tražila je dosta ručnoga rada koji se uglavnom odnosio na pljevidbu i uklanjanje korova. U zadnje vrijeme presadnice se uglavnom proizvode u kontejnerima uz primjenu posebnih supstrata i ta proizvodnja je puno jednostavnija i sigurnija. Sadnja presadnica je od početka rujna pa sve do sredine studenoga u trake, 4 – 6 reda, s razmakom u redu 5 – 10 cm, a razmak između redova je najčešće 15 – 20 cm. Razmak između traka je 30 – 40 cm. Sadnji presadnica prethodi dobra priprema tla. Nakon sadnje slijedi zalijevanje te ostale agrotehničke mjere koje doprinose boljem ukorjenjivanju i razvoju luka prije dolaska niskih temperatura.

Osim iz presadnica, luk srebrnjak uzgaja se iz lučica. Lučice se također sade od sredine rujna pa sve do sredine studenoga. Ranija sadnja preporučuje se za hladnija područja da bi mlade biljke imale dovoljno vremena za razvoj prije dolaska niskih temperatura. Na našem području sadnja lukovica obavlja se od početka listopada pa sve do sredine studenog. Razmak sadnje sličan je kao i kod uzgoja iz presadnica.

Prije sadnje luka potrebna je gnojidba tla, za što se koriste mineralna i organska gnojiva. Od organskih gnojiva najčešće se koristi gnojivo pod nazivom Biorex. Osim Biorexa, može se koristiti i organsko peletirano gnojivo pod nazivom Frutoorto. Ako koristite organsko gnojivo Frutortto, nije potrebno koristiti mineralna gnojiva. Organsko gnojivo Frutorto se sastoji od mješavine goveđeg i kokošjeg gnoja te sušenog tropa, bogatog kalijem, koji ostaje nakon prerade grožđa. Organska gnojiva, kod sadnje luka primjenjuju se pod frezu i frezanjem se unesu u tlo na dubinu od 15 – 20 cm.

Majski srebrnjak se konzumira kao mladi luk početkom proljeća. Formiranje glavica i zrioba, na našem području, je u svibnju i početkom lipnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.