Važnost temperature kod proizvodnje presadnica

1721

Prednost uzgajanja presadnica u loncima/kontejnerima je u tome što nakon sađenja biljke ne dožive šok, nastavljaju brže rasti i razvijati korijenov sustav, a osobito je važno što prije dolazi do plodonošenja.

Svaka vrsta povrća zahtijeva određenu temperaturu tijekom različitih faza razvoja. Nepoželjno je u istom prostoru imati presadnicu s 3-4 razvijena prava lista, tek iznikle mlade klice i zasijane posude. To je moguće riješiti postavljanjem pregrada u plasteniku, kako bi se i fizički razdvojile biljke, koje su u različitim fazama uzgoja.

U nekim godinama mogu se pojaviti problemi vezani za pojavu izduživanja presadnica kod jako gustog sklopa. Presadnice rajčice nakon 6 tjedana uzgoja u plasteniku sade se.

Ako su vanjski uvjeti nepovoljni (nedovoljna svjetlost, niske temperature) dolazi do izduživanja presadnica. U takvim slučajevima treba razmaknuti presadnice, kako bi imale dovoljno prozračnosti i obvezatno smanjiti zalijevanje.

Pravilnom njegom, u vremenu od šest do osam tjedana, presadnica treba imati: visinu 25 cm, razvijenih šest pravih listova tamno zelene boje, dobro razvijen korijenov sustav i čvrstu stabljiku. Presadnica s navedenim osobinama spremna je za presađivanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.