Štete od pauka na rajčici

1269

Obični crveni pauk ili koprivina grinja, jedna je od najpoznatijih i najraširenijih grinja na plodovitom povrću i cvijeću.

Zadnjih nekoliko godina, zbog rasta populacije ove grinje, povećavaju se i štete na povrću i cvijeću. Najveće su štete u vrijeme plodonošenja kad je i izbor pripravaka za suzbijanje ograničen. Štete su posebno izražene na rajčici.

Odrasli oblici su nježne građe s četiri para nogu. Boja tijela je uglavnom narančasta ili tamnožuta s dvije naglašene tamne pjege na hrptu. Ličinke do odraslog stadija prođu kroz tri razvojna stupnja. Između pojedinih razvojnih stadija, ličinke miruju te su tada vrlo otporne na primjenu akaricida. Tijekom godine ostvari 6 – 10 naraštaja, ovisno o klimatskim uvjetima.

Pri temperaturi od 30 – 32° C razvoj naraštaja traje 8 – 12 dana. Zaraženo lišće puno je bjeličastih točkica, te postaje prošarano. Lišće se suši, nekrotizira i otpada. Na naličju lišća nalaze se pauci u finoj gustoj pređi kojom povezuju više listova. Kod jačeg napada plodovi su sitniji, slabije kakvoće. Urod je znatno manji.

Suzbija se, uglavnom, primjenom akaricida koji su registrirani u pojedinim kulturama. Na tržištu se najčešće koristi pripravak Vertimec 018 EC.

Mali proizvođači povrća – hobisti često imaju velikih problema s ovom grinjom jer su im pakiranja kemijskih pripravaka za suzbijanje grinja velika. Danas na tržištu postoje gotovi akaricidni pripravci za suzbijanje grinja koji su osobito pogodni za primjenu, a i mala pakiranja prilagođena su hobistima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.