RUDOLPH, sorta pogodna za čuvanje tijekom zime

2406

Rudolph je srednje kasna sorta krumpira s crvenom pokožicom gomolja, a meso je bijele boje.

Gomolji su relativno krupni, okrugli do ovalni i dosta ujednačeni. Poznata je po izrazito visokom urodu i odličnoj kvaliteti gomolja. Sorta dobro podnosi klimatske neugodnosti i nije osjetljiva, zato gomolji ne pucaju, a stres ne uzrokuje sekundarni rast. U gnojidbi treba biti manja doza dušika, preporučuje se malo više kalija. Sorta je namijenjena za široku upotrebu za domaćinstva, a posebno za zimnicu.

Sorta se odlično čuva, sve do proljetne potrošnje. Dobro se skladišti i dugo zadržava svježinu posebno ako su uvjeti skladištenja primjereni. Jedna je od najraširenijih „crvenih sorti“, odlično prihvaćena od poljoprivrednih proizvođača, ali i hobista. Gomolji su pravilnog, okrugloovalnog oblika, srednje krupnoće i vrlo ujednačeni. Sorta traži više stajnjaka u gnojidbi.

Od nicanja do vađenja potrebno je 90 – 110 dana. Rudolph pripada AB kulinarskom tipu krumpira što znači da se gomolji mogu koristiti za pečenje, salate, ali i prženje. Sorta je dobre otpornosti na najvažnije uzročnike bolesti i štetnike.

Sorta Rudolph je tipična sorta zimnice, koja je namijenjena duljem skladištenju jer se dobro čuva. Uz primjereno skladištenje, gomolji dugo vremena zadržavaju svježinu.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.