Sobno cvijeće u zimskim uvjetima

2077

Dolaskom hladnijih dana, kućne biljke potrebno je smjestiti u adekvatne prostore, u kojima će dočekati toplije dane.

Za većinu sobnog bilja zima predstavlja period mirovanja, a za neke biljke razdoblje cvatnje.

Priprema biljaka za zimu

Prije unošenje u kuću potrebno je otuširati biljke. Nakon toga biljke je potrebno smjestiti na čistu površinu da se osuše, a supstrat u posudi procijedi. Sve biljke koje će tijekom zime boraviti u kući potrebno je pregledati na prisutnost štetnika. Većina štetnika može se ukloniti mehanički, a ako je potrebno koristiti insekticide, treba koristiti samo one koji imaju dozvolu na sobnom cvijeću.

Uvjeti prezimljenja ovise o pojedinoj biljci. Neke traže isključivo hladan prostor, dok druge nešto toplije uvjete. Najveći broj sobnog bilja podrijetlom je iz tropskih područja, pa im je tijekom zime potrebno osigurati visoku zračnu vlagu i umjerenu toplinu. I unutar same prostorije sva mjesta nisu podjednako pogodna za držanje sobnog bilja.

Veći broj sobnih biljnih vrsta ne voli smještaj tik uz južni ili zapadni prostor. Manji pomak od zavjese ili prozora već znači bitnu promjenu. Takvo mjesto odgovara, primjerice, ukrasnoj paprici i ukrasnoj koprivi, sobnim palmama aranti, zmajevci i fikusu.

Kakve uvjete traže biljke?

Biljkama koje traže dosta svjetla, ali ne vole izravno izlaganje suncu, odgovarat će mjesto uz sjeverni ili sjeveroistočni prozor. Većina sobnih biljaka koje cvatu zimi traže takve uvjete (azaleje, ciklame, primule, kamelije). Ove biljke traže i nešto niže temperature pa se mogu smjestiti u slabije grijanu prostoriju. Jaglaci ne vole sunčani položaj niti blizinu izvora topline. Traže češće zalijevanje i prihranjivanje namjenskim gnojivima. Ciklame traže hladniju prostoriju. U toplijoj prostoriji cvjetovi brzo uvenu. Zalijeva se u podložak ili uz rub lukovice. Ako voda ostane u podlošku, jedan sat nakon zalijevanja treba je odliti, jer će u protivnom listovi požutjeti. Filadendron voli toplinu i vlagu te ga je potrebno svakodnevno prskati mlakom vodom. Traži sjenovit položaj. Afrička ljubičica uspijeva na svijetlim ali od sunca zaštićenim položajima. Prilikom zalijevanja vodu dodavati u podložak. Difenbahija traži mjesto zaštićeno od sunca i visoku vlažnost zraka. Listove svakodnevno treba prskati vodom.

Anturijum također voli vlažan zrak i toplinu, ali biljku ipak treba zaštititi od izravnih sunčanih zraka. Kamelija voli hladan i osvijetljen prostor, ali ne i izravno sunce. Sjenovito mjesto u hladnijoj prostoriji traže bršljan i aspidistra. Sorte svijetlo prošaranih ili obrubljenih listova obično trebaju nešto više svjetla i topline od zelenolisnih. Cinerarija se drži u negrijanoj prostoriji s dovoljno vlage. U suviše toploj prostoriji listovi joj žute i otpadaju.

Biljke na prozoru ili stolu

Biljke na radnom stolu ili prozoru ne smiju biti velike da stvaraju sjenu. Za sobno bilje vrijedi pravilo «ne stavljaj na rub – past će». Biljke ne stavljati na mjesto gdje će se često premještati. Stara poslovica pokazala se primjenjivom kod sobnog bilja: daleko od oka, daleko od srca. Biljke moraju biti na takvom mjestu gdje su lako pristupačne i «nezaboravljene». Vjerujemo da će ovih nekoliko savjeta koristiti svim ljubiteljima sobnog bilja da ga adekvatno pripreme za nadolazeće hladne dane.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.