ARIZONA – vodeća sorta krumpira u Europi

813

U proizvodnji konzumnog krumpira uglavnom se koriste sorte koje možemo svrstati u dvije skupine. U prvoj skupini su sorte koje se uglavnom sade dosta rano.

Među tim sortama ima nekoliko sorti koje pripadaju skupini ranih sorti i koje se uglavnom uzgajaju za proizvodnju mladog krumpira (Riviera, Evolution, Artemis, Faluka i dr.). U drugoj skupini su sorte koje proizvođači uzgajaju zbog prodaje na tržištu i od tih sorti se zahtijeva da imaju dobar urod, da su tolerantne na uzročnike biljnih bolesti i štetnike te da i u godinama s nepovoljnim uvjetima za proizvodnju krumpira (suša, visoke temperature i sl.) daju zadovoljavajući urod.

ARIZONA je nova sorta krumpira u BiH. Pripada skupini srednje ranih sorti krumpira koju odlikuju lijepi glatki i ovalni gomolji. Pokožica gomolja je žute, a meso svijetložute boje. Sorta Arizona je izrazito rodna sorta, krupnih i atraktivnih gomolja koja ostvaruje rekordne urode. Gomolji su pravilnog ovalnog oblika, s plitkim okcima, bez izraslina, veoma krupni i ujednačeni. Sorta je pogodna za kuhanje i pečenje.

Daje dobre rezultate u svim vrstama tla. Dobro je otporan na sekundarni rast i pucanje gomolja, kao i na mehanička oštećenja tijekom vađenja. Iako pripada skupini srednje ranih sorti krumpira Arizona se može skladištiti dulji period.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.