Mrkva namijenjena preradi otprema se u tvornicu ili hladnjaču u rasutom stanju ili u većim sanducima.
Mlada mrkva veže se po 10 u vezice i slaže u plitke letvarice. Oprana mrkva bez lišća pakira se u polietilenske vrećice s odgovarajućom perforacijom po 0,5, 1, 5 ili 10 kg.
Oprana mrkva može se skladištiti samo kraće vrijeme. Za duže skladištenje najprikladnija je tehnološki zrela jesenska mrkva, koja se prije skladištenja grubo probere i odstrane svi oštećeni i bolesni korjenovi.
Najjednostavniji je način skladištenja u podzemne trapove širine oko 1,5m i visine oko 1m s horizontalnom i vertikalnom ventilacijom. Mrkva se pokrije tankim slojem zemlje, na koji se stavlja izolacijski materijal, a na koji ponovo dolazi zemlja. U takvom trapu mrkva se
može čuvati do 6 mjeseci.
Skladištenje mrkve može biti i u podrumima ili drugim prostorima. Uz temperaturu od 2 do 5°C i relativnu vlagu zraka oko 90% može se sačuvati 2-3 mjeseca.
Najduže se mrkva čuva u hladnjači 6-8 mjeseci, pri 0°C i 97% relativne vlage zraka, uz odgovarajuću izmjenu zraka jer je mrkva osjetljiva na povećenu koncentraciju CO2 i etilena.