Sorte krumpira za zimnicu

175

Proizvođači krumpira koji ne poznaju osobine krumpira često za zimnicu sade sorte koje nisu pogodne za tu namjenu ili mladi krumpir ostavljaju i koriste ga tijekom zime. U većini slučajeva ostaju razočarani kvalitetom tog krumpira.

Kako bi uistinu uživali u krumpiru tijekom zime i ranog proljeća, potrebno je saditi namjenske sorte koje imaju sve potrebne osobine da se mogu dulje skladištiti, ali i da zadovoljavaju osnovne kulinarske osobine koje se traže od takvih sorti.

Kuroda je srednje rana do srednje kasna stolna sorta, s krupnim gomoljima ovalnog oblika. Pokožica gomolja je crvene, a meso blijedožute boje. Okca su srednje duboka. Nakon uništenja cime, s vađenjem gomolja treba pričekati 20 dana da se dobro formira pokožica gomolja. Veoma je rodna sorta u različitim uvjetima uzgoja i pogodna za dulje skladištenje. Kuroda posljednjih godina ubrzano zamjenjuje sortu Romano. Odlična cima, dobra pokrivenost i manji broj zametnutih gomolja (7 – 9) jamstvo su dobivanja visokih i stabilnih uroda. Veoma postojana sorta.

Manitou je srednje rana do srednje kasna sorta krumpira s krupnim gomoljima. Pokožica gomolja je crvene, a meso žute boje. Manitou je izuzetno rodna sorta koja dobro uspijeva u različitim uvjetima uzgoja. Dobro podnosi sušu i visoke temperature, te je zbog toga pogodna za uzgoj u Hercegovini. Prije sadnje je obvezno naklijavanje. Manitou se koristi za svježu potrošnju ali je dobar i za skladištenje. Što se tiče kulinarskih osobina dobar je za kuhanje, pečenje, te za pomfrit.

Rudolph je srednje kasna sorta krumpira sa crvenom pokožicom gomolja. Poznata je po izuzetno visokom urodu i odličnoj kvaliteti gomolja. Sorta je namijenjena za široku upotrebu u domaćinstvu i posebno zanimljiv za zimnicu. Jedna je od najraširenijih „crvenih sorti“, odlično prihvaćena od poljoprivrednih proizvođača, ali i hobista. Gomolji su pravilnog oblika, srednje krupnoće i vrlo ujednačeni. Sorta je dobre otpornosti na najvažnije uzročnike bolesti i štetnike.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.