Ljetni uzgoj rajčice

41

Istina, ne vladaju optimalni uvjeti za njen uzgoj, ali rajčica se može uzgajati u toplijim krajevima i tijekom ljeta.

Iskustva iz toplijih krajeva pokazuju da ovdašnji povrtlari rajčicu za kasnu proizvodnju siju svibnju ili lipnju. Sadnja se obavlja krajem svibnja ili početkom lipnja. Na području Dalmacije sadnja tzv. „ljetne rajčice“ obavlja ne nakon vađenja ranih sorti krumpira. Ipak, treba imati na umu da presadnice trebaju biti dobro razvijene kako bi mogle podnijeti velike vrućine i nešto surovije uvjete uzgoja. Ljetni uzgoj rajčice nije raširen iz razloga što zahtijeva malo više truda i pažnje. Ali, zašto povrtnjak tijekom ljeta ostaviti prazan jer ipak vrijedi probati.

Svakako da je proizvodnja prijesadnica najkritičniji period u kasnom uzgoju rajčice. Stoga, treba biti pažljiv kako se ne bi “preskočilo” zalijevanje. Zalijevanje se nikako ne smije provoditi za vrućeg dijela dana jer bi na taj način doslovce spržili tek iznikle biljke. Iskusniji povrtlari kupuju i odgovarajuće mreže za hladovinu kako bi zasjenili mlade biljke i na taj način im pružili barem malo odmora od jakog popodnevnog sunca.

Za sadnju rajčice na otvorenom ili sadnju tzv. ljetne rajčice koriste se različiti hibridi. Uglavnom se koriste hibridi nižeg rasta. Jedan od hibrida koji se sve više uzgaja na otvorenom je Bobcat.

BOBCAT je rani hibrid rajčice koji razvija nisku stabljiku u obliku grma, tako da se ne obavlja pljevidba. Hibrid ima dobru lisnu masu koja pokriva plodove te ih na taj način štiti od sunca. Plodovi su beef (mesnati) tip, izuzetno krupni prosječne težine 200-300 grama. Boja ploda je ujednačena, a ono što je bitno naglasiti plodovi su tvrdi i otporni na pucanje. Što se tiče kulinarskih osobina, plodovi hibrida Bobcat imaju ugodan okusi aromu, visok sadržaj suhe tvari, tako da su pogodni i za kuhanje. Sadnja ovog hibrida preporuča se sa kratkim potpornjem (kocem) ili bez njega, na foliji, u sustavu uzgoja 2 biljke na mw. Hibrid odlično rodi ali traži intenzivnu gnojidbu i zalijevanje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.