Štetnici suncokreta

2099

Na suncokretu se također javljaju, pored polifaga i razni štetnici nadzemnog dijela biljke.suncokret

Šturci, popci

Najčešće štete pričinjavaju u proljeće na različitim kulturama. Šturci imaju podešene stražnje noge za skakanje, a često se oglašavaju zrikanjem. Kod nas se javljaju najčešće dvije vrste: poljski šturak (Gryllus campestris) i stepski šturak (Gryllus desertus).

Simptomi – Aktivni su tijekom noći, a preferiraju vlažne terene. Zabilježene su manje štete na šećernoj repi, a na suncokretu čine veće štete osobito u vrijeme nicanja.

Suzbijanje – Ako se utvrdi 1-2 imaga/m2, pri suhom vremenu, mogu nastati značajne štete na suncokretu. Kritičan broj po nicanju suncokreta smatra se prisustvo 0,5-1 imago/m2 te bi trebalo provesti kemijske mjere suzbijanja.

Stjenice

Značajniji su štetnici suncokreta, gdje u pojedinim godinama mogu oštetiti oko 10% zrna. Pored poljske stjenice (Lygus rugulipennis), na suncokretu se javljaju i druge vrste.

Simptomi – Najveće štete čine u vrijeme cvijetanja biljaka i sazrijevanja sjemena. Posljedice napada očituju se u smanjenju težine zrna, sadržaju ulja, i klijavosti sjemena, ovisno o intenzitetu napada.

Suzbijanje – Na osnovu brojnosti ulova poljskih stjenica, suzbijanje provoditi u vrijeme početka butonizacije ili početkom cvijetanja suncokreta.

Lisne uši

Na suncokretu tijekom vegetacije javljaju se različite vrste lisnih uši: šljivina uš kovrčalica (Brachycaudus helichrysi), crna repina uš (Aphis fabae) i dr.

Simptomi napada – Najjači napadi su najčešće koncem svibnja i početkom lipnja kada napada sve dijelove suncokreta. Prenose
veliki broj virusa.

Suzbijanje – Provodi se kada se na rubnim djelovima utvrdi 20-30% napadnutih biljka koristeći Mospilan SP, Mavrik 2F SL, ili selektivne aficide.

Metlica (Loxostega sticticalis)

Metlica se javlja periodično u našim krajevima. Zadnje štete od gusjenica na suncokretu zabilježene su 1976. godine. Preporučuje se pratiti izvješća prognozne službe kako bi se pravovremeno izbjegle ekonomski značajne štete od metlice.

Crna repina uš

Simptomi – Napadaju preko 250 biljnih vrsta. Najveće štete čine gusjenice na generativnim organima biljaka uvečer ili ujutro.

Suzbijanje: Uništavanje korova kao biljki domaćinu te suzbijanje kemijskim sredstvima kada su ličinke manje od 1,5 cm.
Na suncokretu javljaju se i sljedeći štetnici: suncokretov moljac, male cikade, kukuruzni moljac, pjeskar, suncokretova strizibuba, stričkov šarenjak i dr.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.