Matilde, stolni bijeli kultivar

205

Stolni, bijeli kultivar, dobio ga je 1962. godine prof. Manzo križanjem dvaju poznatih kultivara Italia x Cardinal u Institutu za pokuse u voćarstvu u Rimu.

Tjeranje pupova počinje u prvoj dekadi travnja. Vrškovi su pupova rašireni, zelenkasti, glatki, a listići razvijenih vrhova svijetle su zelene boje s brončanim nijansama na rubovima. List je srednje velik, pentagonalan, izdužen, s urezanim sinusima; površina je lista glatka.

Grozd je srednje velik, nabijen, izdužen, pravilno raspoređen; srednje težine 700 – 800 grama. Bobice su povelike, jajolike, meso je čvrsto, okusa lagano aromatičnog; pokožica je relativno tanka, otporna, žute boje, s dvije sjemenke.

Srednja je težina bobice 6 – 7 grama, sa šećerom od 14 – 15 % i ukupnim kiselinama 4 – 5 ‰. Cvate u prvoj dekadi lipnja. Grožđe dozrijeva u drugoj
dekadi kolovoza.

To je kultivar snažnog habitusa, poželjan je nešto podignutiji uzgojni oblik, da se trs može širiti. Traži srednje dugi rez, plodnost je 1,8 grozda po pupu. Radi ranog dozrijevanja, atraktivnijeg izgleda grozda i bobica te prinosa ovaj je stolni kultivar vrlo interesantan.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.