Značajke ječma u ratarstvu

1701

Ječam (Hordeum sativum) je jednogodišnja biljka iz porodice trava (Graminae / Poaceae). Ječam se smatra jednom od najstarijih žitarica u Europi.

jecam

Sijao se još u kameno doba, kultivirao u starom Egiptu, Mezopotamiji i području europskih sojenica. Sumerani su uz uobičajenu primjenu u kuhinji, tu žitaricu koristili kao mjeru i novac, a Vedski tekstovi spominju ječam i rižu kao dva besmrtna nebeska sina. U Babilonu se od njega pravila kaša i pivo, a u Starom vijeku je prženi ječam bio važna živežna namirnica.

Zdrava je i jeftina zamjena za kavu, a ječmeni slad je odlična zamjena za šećer. Ječam je žitarica koja uspijeva u hladnijim krajevima. Koristi se za proizvodnju kruha, slada, piva, viskija, kavovina, stočne hrane i dr. i zauzima četvrto mjesto u proizvodnji žitarica. Značaj ječma proizlazi iz njegove raznovrsne upotrebe. Ječam služi kao ljudska hrana na sjeveru i u planinskim predjelima. Najveći značaj mu je u proizvodnji slada za pivo, viski, votku itd.

Pored toga, sladni sirup se koristi u pekarstvu, poslastičarstvu, tekstilnoj i farmaceutskoj industriji, u proizvodnji sladnog mlijeka, alkohola, octene kiseline, kvasca. Od oljuštenog zrna ječma, proizvodi se gris, ječmene pahuljice i surogat kave (divka). Za ishranu stoke koristi se još kao koncentrirana ili kabasta stočna hrana (zelena biljka), u silaži i kao suhi ili vlažni pivarski trop. Uzgaja se u vrlo različitim ekološkim uvjetima zahvaljujući postojanju jarih i ozimih sorata.

Pivarski ječam je osnovna sirovina za proizvodnju piva, pri čemu se koristi slad. On pivu daje prirodan okus i miris.

Pivarski ječam, treba ispuniti izvjesne fizičke, kemijske i biološke ososbine:

– fizičke osobine – da ima što veću masu 1000 zrna koje ne smije biti manje od 40 g., da su zrna na presjeku brašnasta, da su zrna pravilnog ovalno-elipsoidnog oblika i po krupnoći ujednačena s uskom brazdicom, da ima što manje pljeve, da su zrna slamastožuta, da imaju veću hektolitarsku masu najmanje 65 kg, ne smiju biti pljesniva ili užegla.
– biokemijske osobine – da sadrži što manje vode( ne više od 13%), da bjelančevina ima ne manje od 8% i ne više od 12%, sadržaj skorba ne smije biti manji od 60%.
– biološke osobine – da je pivarski ječam sortno čist, da zrna imaju što veću klijavost i energiju klijanja. Nakon kvašenja 3-4 dana, treba isklijati najmanje 90% zrna.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.