Kalcifikacija tla

2262

Čestom uporabom prirodnih i umjetnih gnojiva povećava se kiselost tla.

kalcifikacija

Kalcifikacija (vapnjenje, kalcizacija) je tradicionalni, u nas nažalost neopravdano zapostavljen zahvat, kojim se tlima kisele reakcije dodaju različiti materijali koji sadržavaju kalcij, s ciljem korekcije kisele reakcije tla.

Osim što je biogeni element, kalcij (Ca++) ključni čimbenik formiranja i održavanja stabilne,mrvičaste strukture, koja je temelj visoke plodnosti tla.

Pod kalcifikacijom zemljišta podrazumjevamo mjeru kojoj je cilj da se kiselo zemljište preobrati u slabo kiselo i normalno. Ovaj zadatak se postiže unošenjem velike količine kalcifikata u zemljište. Pri određivanju potrebne količine kacifikata treba uzeti u obzir sastav zemljišta, prisustvo i podnošljivost kulturnih biljaka prema kalcifikatu.

Uzima se da zemljište ispod 5,5 pH i i ispod 70% zasićenosti zahtjeva kalcifikaciju (ispod 50% zasićenosti je velika potreba za kalcifikacijom). Kalcifikacija se obavlja kada na njivama nema usjeva, najbolje u vrijeme zaoravanja strništa. Ako se kacifikat zaore u strništu, ima dovoljno vremena za njegov preobražaj, i za njegovo miješanje sa zemljištem, do proljeća, kada će se obaviti sjetva. Kalcifikat treba biti dobro usitnjen i ravnomjerno raspoređen prije zaoravanja. Djelovanje kalcifikacije traje u prosijeku 6-7 godina.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.