Žetva soje

2280

Mahune soje postupno sazrijevaju od osnove stabla prema vrhu. U sorti kraće vegetacije postupnost je slabije izražena i obrnuto.

soja

Značajna osobina u pogledu sazrijevanja je dosta dobro naknadno dozrijevanje zrna. Mahune su sklone pucanju pa otuda kod prezrele soje može doći do osipanja zrna. U suvremenih sorti pucanje mahuna nije izraženo. U suvremenoj proizvodnji žetva je jednofazna ili dvofazna.

Dvofazna žetva se obavlja nešto ranije, kada je sjeme u gornjim mahunama u voštanoj zrelosti. Usjev se kosi te ostavlja u otkosima da se osuši, a poslije nekoliko dana (8 do 10) kombajn sa dodatnim uređajem za podizanje na heder pokošene mase obavlja vršidbu.

Jednofazna žetva se obavlja, kada je sjeme u gornjim mahunama u punoj zrelosti. O žetvi se mora misliti još pri izboru sorti, tako se, bilo da je u pitanju dvofazna ili jednofazna žetva, mora voditi računa o visini prvih mahuna na stablu.

Sorte koje nisko formiraju prve mahune su nepodesne, osim ako se umjesto košenja vrši podsjecanje korjena neposredno ispod površine zemljišta odgovarajućim oruđima.

Za jednofaznu žetvu prilikom izbora sorte mora se imati u vidu da su krajnje nepodesne sorte koje zadržavaju list i imaju sočnu stabljiku i u punoj zrelosti gornjih mahuna. I pored okolnosti da su suvremene sorte manje sklone pucanju mahuna, sa žetvom soje se ne smije kasniti. Treba je obaviti u roku od 5 do 6 dana.

U žetvi soje najviše se koriste kombajni sa standardnim žitnim hederom. Za kvalitetan rad ovim kombajnom neophodno je pridržavati se sljedećeg:

  • Heder mora biti horizontalan, a izravnava se promjenom pritiska u prednjim pneumaticima.
  • Izabrati odgovarajući položaj vitla hedera (gore-dolje, naprijed-nazad, položaj pick-up prstiju) u zavisnosti od stanja useva.
  • Obavezno uskladiti broj obrtaja vitla sa brzinom kretanja kombajna.
  • Broj obrtaja bubnja treba sniziti na 500 do 700 o/min u zavisnosti od vlažnosti sjemena.
  • Zazor bubnja se mora podesiti u zavisnosti od vlažnosti zrna uz obaveznu ‘repernu” podešenost.
  • Otvore sita podesiti u zavisnosti od krupnoće zrna, a limove ventilatora potpuno otvoriti.

Tek ovršeno zrno soje ima skoro uvijek veću vlažnost od kondicione, otuda je nužno da se ona prije skladištenja dosuši. Ako se suši u sušarama, temperatura sušenja treba biti od 40 do 45°C. Zagrijavanje kao i hlađenje treba biti postupno da ne bi došlo do pucanja sjemenja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.