Plamenjača duhana

1054

Plamenjača duhana jedna je od najčešćih i najštetnijih gljivičnih bolesti duhana kod nas.

duhan

Može zaraziti duhan od samog klijališta pa sve do odraslih biljaka u polju. Simptomi kod mladih biljčica u klijalištu su svjetliji listovi, karakteristično uzdignuti i uvijenih rubova. Takvi klijanci vrlo brzo odumiru. Ovakvi simptomi na klijancima često se mijenjaju simptomima drugih bolesti, primjerice paležom klica ili izmrzavanjem.

Kod presađenih biljaka u polju na licu lista uočavaju se karakteristične klorotične pjege, različite veličine, a na naličju lista javlja se sivoplava prevlaka, fruktifikacijski organi gljive (zosporangiji sa zoosporama). Simptomi se prvo javljaju na donjim listovima, a zbog povoljnih prilika mogu se proširiti na cijelu biljku. Zaraza ponekad može poprimiti i sistemičan karakter, tj. cijela biljka pokazuje simptome koji nalikuju nekim virusnim bolestima. Uzročnik bolesti je pseudogljiva (gljivama sličan organizam) Peronospora tabacina.

Zaštita se uglavnom provodi preventivno, i to korištenjem zdravih prijesadnica. Zbog toga pojavu bolesti treba spriječiti još u klijalištu korištenjem fungicida.

Kod nas je registrirano nekoliko fungicida pr.: Antracol WP 70, Dithane M 45, Metaxyl MZ WP, Ridomil Gold 68 WP i dr. Istim fungicidima tretiraju se i biljke u polju ako je uočen napad. Plamenjača se kod nas u jačem obliku javlja obično tijekom ljeta, i to najčešće sredinom srpnja.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.