CROPWAT program za precizno navodnjavanje

1445

CROPWAT je računalni program kojeg su osmislili stručnjaci FAO-a. Program je nastao u svrhu ubrzanja postupka izračunavanja evapotranspiracije, potreba za vodom i modeliranja u natapanju.

Osnovna uloga ovog programa je:

 Računanje:
– Referentne evapotranspiracije
– Potrebe biljaka za vodom
– Potrebe za navodnjavanjem

Izrada:
– Rasporeda navodnjavanja
– Sheme opskrbe vodom CROPWAT je zamišljen kao jednostavan alat koji je od koristi meteorolozima, agronomima i inženjerima kako bi računali standardne izračune za evapotranspiraciju i proučavali potrebne količine vode i shemu navodnjavanja. Sadrži preporuke za unaprjeđenje prakse navodnjavanja, plan navodnjavanja pod različitim uvjetima i čimbenicima i procjenu proizvodnje u uvjetima suše ili nedostatka navodnjavanja.

Izračun potrebe biljaka za vodom i potrebe za navodnjavanjem se temelji na unesenim podacima o klimi i kulturi. Standardni podaci o kulturi su uneseni u program, a podaci o klimi se unose posebno jer oni ovise o području za koji se pravi izračun. Podaci o klimi za 144 zemlje se može dobiti u bazi podataka CLIMWAT.

Izrada plana za navodnjavanje i procjena potrebe za navodnjavanjem se temelji na dnevnim vrijednostima tlo-voda, koristeći različite opcije opskrbe vodom i uvjete navodnjavanja. Sheme snabdijevanja vodom su računate prema uzorcima za pojedinu kulturu. CROPWAT sadrži i preglednu metodu procjene evapotranspiracije, koristeći PenmanMonteith metodu koju su preporučili stručnjaci FAO-a 1990. u Rimu.

Za izračun su potrebni slijedeći podaci:

Referentna evapotranspiracija (ETo) koju se može unijeti direktno iz programa ili se podatak može izračunati Penman-Monteith metodom.

ETo se računa tako što se unesu mjesečne klimatske vrijednosti:

– Temperatura zraka: podaci se unose u stupnjevima Celzijusa kao prosječne mjesečne vrijednosti ili kao maksimalne i minimalne mjesečne vrijednosti;

– Vlaga zraka: vrijednosti za vlagu zraka mogu biti prikazane u postotcima (10 do 100) ili kao pritisak pare u kPa (1 do 9). Program automatski razlikuje da li su vrijednosti izražene kao relativna vlaga zraka (10 do 100%) ili kao pritisak pare (do 10 kPa).

– Brzine vjetra: podaci o brzini vjetra mogu biti u km/dan (vrijednosti veće od 10) ili u m/s (vrijednosti manje od 10);

– Dnevno osunčanje: može biti prikazano kao postotak (20 do 100 %) kao odnos sijanja sunca/dužina dana ili kao frakcija (0 do 10) sijanja sunca/dužina dana ili kao sati sijanja sunca (1 do 20).

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.