Uzgojni oblik “Pergola tendone”

163

Riječ “tendone” u prijevodu znači nadstor ili zatvoren (pokriven) krov, a u nas se uobičajeno zove “pergola ravnog krova”. To je danas u svijetu najrašireniji uzgojni oblik u proizvodnji stolnoga grožđa.

Treba, međutim, naglasiti da se ovaj uzgojni oblik može primijeniti samo u iznimno povoljnim pedološko klimatskim uvjetima, a to podrazumijeva duboka i plodna tla, dobrih fizikalnih svojstava, koja se lako ugriju, te toplu aridnu klimu s manjim oscilacijama za vrijeme vegetacije, bez olujnih vjetrova. Taj je uzgoj nezamisliv bez osigurane dovoljne količine vode za navodnjavanje. Ako su svi ti uvjeti zadovoljeni, pergola tendone svakako je nezamjenjiv uzgojni oblik za proizvodnju stolnoga grožđa.

Pokusi s ovim uzgojem obavljani su i na području Zadra, ali s obzirom da tu vlada nešto hladnija klima, pergola tendone nije dala zadovoljavajuće rezultate. Razmaci sadnje za pergolu tendone jesu od 3,0 do 3,5 m x 2,5 do 3,0 m, što znači da jedan trs zauzima od 7,5 do 10,5 m2 životnog prostora. To je, dakle, uzgoj samo za iznimno bujne kultivare na bujnim podlogama i isključivo na ravnim terenima.

Formiranje i rezidba u prve tri godine obavlja se kao u prethodnim oblicima. Visina debla iznosi od 180 do 190 cm, dakle od 30 do 35 cm ispod krova pergole. U četvrtoj godini izaberu se četiri rozgve i svaka se oreže na 3 – 4 pupa. To su četiri buduća stalna ogranka pergole.

U petoj godini na svakom ogranku ostavlja se po jedan prigojni reznik s 2 – 3 pupa i po lucanj s 10 do 12 pupova. Time završava formiranje pergole ravnog krova, a rezidba se idućih godina ponavlja ustaljenim redosljedom. Armatura za taj uzgoj iznimno je skupa. Stupovi su dugi od 2,9 do 3,0 m, a ukopani su 70 cm u zemlju. Znači, visina krova iznosi 2,2 m. Stupovi se postavljaju na 6 do 8 m razmaka, a moraju biti povezani međusobno žicom od 3 do 4 mm debljine. Kad su svi stupovi postavljeni i povezani glavnom žicom, čitav se krov prekrije žicama 2,8 – 3,2 mm debljine na 40 do 50 cm razmaka. Time je završena armatura – “krovna mreža tendone”.

Prednosti ovog uzgoja jesu:
– velika mogućnost opterećenja rodnim drvom, pa prema tome i mogućnost postizanja visokih uroda grožđa;
– visoka kvaliteta proizvoda, jer grožđe slobodno visi, pa je zaštita efikasnija, a mogućnost oštećenja bobica isključena;
– velika i laka primjena mehanizacije u obradi i zaštiti vinograda.

Nedostaci su:
– veći investicijski troškovi u odnosu na vertikalne uzgoje;
– veći proizvodni troškovi jer se većina ručnih radova obavlja uz pomoć malih ljestava ili drugih pomagala (rezidba, berba);
– primjena uzgoja samo u uvjetima tople i aridne klime;
– loša primjena u kultivara koji traže kratki rez rodnog drva (Cardinal crveni, Alphonse Lavallee i drugi);
– u crnih kultivara ne dobiva se zadovoljavajuća obojenost i kasni dozrijevanje.

Ovaj posljednji nedostatak treba osobito istaknuti te stoga navodimo praktično iskustvo obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva D. Krpine iz mjesta Radašinovci, općina Benkovac, koji ima nasad na pergoli tendone, gdje sorte Cardinal, M. Palieri i A. Lavallee dozrijevaju za 7 do 10 dana kasnije u odnosu na plošne (kordonske) uzgoje.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.