Smeđa pjegavost lista šećerne repe

1393

Simptomi smeđe pjegavosti lista šećerne repe su malene, relativno okrugle pjege na listu (promjera 2 – 3 mm), u središtu svijetlosmeđe boje, okružene crvenosmeđim rubom.

ILUSTRACIJA

Pri jakom napadu se stapaju, tako da se cjelokupni dijelovi površine lista osuše i naposlijetku mnogi listovi odumiru. Pod povećalom moguće je u pojedinačnim mrljama / pjegama raspoznati smeđi micelij gljive sa crnim točkama (nositelji spora). Simptomi štete vidljivi su najprije samo na pojedinačnim biljkama, do rasprostranjivanja po cijelom polju dolazi uslijed slabe kiše/rosulje i vjetra.

Gljiva preživljava u obliku spora na listovima i sjemenu. Zbog toga samo kod kratkih stanki pri uzgoju (uski plodored) dolazi do obogaćivanja većeg potencijala za infekciju u tlu. Simptomi se pojavljuju već pri više od 5 dana uz relativnu vlažnost zraka od najmanje 96% i temperaturama od 23 – 27 °C. Do infekcije / napada dolazi prije svega pri vlažnim i toplim vremenskim uvjetima.

Povećana mogućnost od ove bolesti može doći zbog zatvaranja redova (promjene mikroklime u nasadima), visok potencijal za infekciju iz prijašnjih godina (uzak plodored), navodnjavanje.

Cercospora je jedna od najznačajnijih bolesti lista šećerne repe u svim vlažnim i toplim područjima gdje se repa uzgaja. Ta štetna gljiva u pojedinim slučajevima uzrokuje visoke gubitke u prinosu i digestiji.

Za suzbijanje služe kemijska sredstva (npr. Sphera, Eminent, Amistar Pro, … itd.). Neizravno suzbijanje vrši se pomoću odabira sorti zdravih listova i uzgoja repe u plodoredu od najmanje tri godine.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Loading...

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.