Žuta kukuruzna sovica

216

Helicoverpa armigera Hubn. (žuta kukuruzna sovica, pamukova sovica, sovica paprike) jedna je od najopasnijih štetočina većine poljoprivrednih kultura. Izrazito je polifagna vrsta – hrani se na oko 250 raznih biljaka. Naročito velike štete pričinjava generativnim organima pamuka, kukuruza, duhana, rajčice, paprike, suncokreta itd.

Na razvoj i masovno razmnožavanje ove sovice povoljno utječu visoke temperature i padaline s proljeća i visoke temperature tokom ljetnih mjeseci. Tipična je suptropska vrsta, a u naše krajeve leptiri dolijeću sa područja Mediterana koji se, ovdje dalje razmnožavaju i priključuju malobrojnim lokalnim populacijama. Upravo su vremenske prilike u ovoj godini pogodovale ovoj sovici.

Leptiri su raspona krila 30-35 mm. Prednja krila su sivkasto zelenkasta ili crvenkasto smeđa, sa tamnom pjegom u sredini, a stražnja su žuto-smeđa, sa širokom tamnom prugom pri kraju. Jaja su okrugla. Promjera oko 0,5 mm. Svježe odložena jaja su sjajno žuto-bijela, a prije piljenja ličinke postaju tamno smeđa. Boja gusjenica je vrlo promjenjiva, u osnovi sivo-zelena do crvenkasto mrka, sa tamnim uzdužnim prugama na leđnoj strani. Odrasla je gusjenice dugačke 35- 40 mm. Kukuljica je crvenkasto-smeđa.

Žuta kukuruzna sovica tijekom godine razvija od jedne do sedam generacija (najveći broj u tropskom pojasu), a u južnim područjima naše zemlje vjerojatno dvije do tri generacije. Prezimi u stadiju kukuljice u tlu. Leptiri lete od svibnja do listopada, a najbrojniji su u periodu svibanj-lipanj, a posebno u kolovoz-rujan. Oplođene ženke odlažu u prosjeku oko 500 jaja, uglavnom na generativne organe biljaka. Razvoj jedne generacije tijekom ljeta traje u prosjeku 25-40 dana.

Štete pričinjavaju gusjenice koje se ubušuju u zelene ali i zrele plodove rajčice i paprike. U plodove paprike gusjenice se najčešće zavlače pored drške ploda. Osim plodova, gusjenice žute kukuruzna sovice sovice, kod rajčice napadaju i stabljiku u koju se zavlače. Kod duhana gusjenice napadaju listove i cvjetove, a najviše oštećuju čahure i sjemenke u njima. Kod graška, graha i soje oštećuju mahune.

Suzbijanje žute kukuruzne sovice i smanjenje štete moguće je primjenom integralnog pristupa, koristeći pri tome sve raspoložive mjere: uzgoj tolerantnih hibrida i sorti, agrotehničke, biološke i kemijske. Kod nas je malo kemijskih pripravaka koji se mogu koristiti za suzbijanje žute kukuruzne sovice. Jedan od pripravaka koji ima odlično djelovanje na ličinke ove sovice je Affirm koji ima dozvolu u rajčici,paprici,krastavcu, tikvicama, patlidžanu, grahu, salati, kupusu. Karenca za ove kulture iznosi 3 dana.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.