Utjecaj suše na voćke

1406

Uz svjetlost i biljna hranjiva, opskrba voćaka vodom jedan je od najvažnijih uvjeta za njihov pravilan rast i zdravstveno stanje. Plodovi mnogih vrsta voćaka sadrže i više od 80 % vode pa se posljedice suše najviše odražavaju na njihovoj kakvoći.

Pod pojmom suše obično se smatra nedostatak vode, ali zapravo se najčešće radi o kombiniranom djelovanju više čimbenika kao što su vjetar, visoka temperatura zraka i nedostatak vode. Većina stručnjaka se slaže da suša u nekom području počinje kada padne manje od 75 % padalina u odnosu na tridesetogodišnji prosjek.

Kako prepoznati simptome suše?

Ako je voćka izložena suši u početku vegetacije, mladice slabo rastu, a cvjetovi slabo opadaju. Suša u drugom dijelu vegetacije ima za posljedicu slab rast plodova, prisilno dozrijevanje i loše nakupljanje rezervnih tvari potrebnih za uspješno prezimljavanje.

Simptomi suše na plodovima jabuka javljaju se u obliku pjega na čašičnom djelu ploda. Ove pjege nastaju zbog odumiranja tkiva i lako se mogu zamijeniti sa gorkim pjegama koje su posljedica nedostatka kalcija u plodu. Pjege izazvane sušom javljaju se tek oko šest tjedana nakon pojave stresa zbog nedostatka vode. Tako je nemoguće učiniti bilo što da se stanje popravi.

Na breskvama se posljedice stresa od nedostatka vode manifestiraju kroz opadanje cvjetova, smanjenu veličinu i kakvoću plodova kao posljedicu djelovanja suše tijekom diferencijacije rodnih pupova, povećano raspucavanje koštica u plodu i td.

Simptomi suše u primorskim predjelima posebno su uočljivi na listovima kiwia. Naime , kiwi ima relativno plitak korjenov sustav, pa svako pomanjkanje vode biljka itekako osjeća. Simptomi su posebno izraženi na listovima koji po rubovima odumiru, uvijaju se i u konačni se potpuno osuše. Takvi listovi otpadaju sa stabla. Upravo takva stabla kiwia koja se ne redovito zalijevaju , tijekom ljetnih mjeseci ostaju bez lišća.

Nedostatak vode ne mora uvijek imati negativne posljedice za rast i rodnost voćke. Uobičajena je praksa zasušivanja agruma kako bi se potaklo zametanje rodnih pupova. Voćke izložene suši tijekom više uzastopnih godina pokušavaju se prilagoditi tako da povećavaju volumen korijena. Takve voćke stvaraju više hormona citokinina koji u kombinaciji s hormonom giberelinom pozitivno djeluje na zametanje rodnih pupova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.