Zaštita bilja u ekološkoj proizvodnji

3117

Pojavu, razvoj i širenje štetočina treba provoditi prvenstveno preventivnim mjerama, koristeći pravilne agrotehničke mjere.

eko

Od pripravaka, dopuštena je primjena samo pripravaka spravljenih od biljaka, životinja i mikroorganizama te uporaba prirodnih neprijatelja (predatori, nametnici), te feromoni, repelenti (nekemijska sintetska odbojna sredstva), zamke za kukce, ljepljive ploče, vrpce i posude. Dopuštena su sredstva za bolju ljepljivost, njegu biljaka i slično, kao biljnomineralna sredstva i močila za prihranu i zaštitu bilja. Pojačavanje otpornosti biljaka i sprječavanje nekih štetočina može se postići brojnim sredstvima. Tu su različiti biljni pripravci, ekstrakti i čajevi (luk, hren, kopriva, preslica, paprat i dr.).

Zanimljivo sredstvo je bentonit, odnosno brašno od gline. Tu je i vapno protiv pjegavosti jabuka u spremištu. Vodeno staklo pravog imena natrijev ili kalijev silikat također služi u svrhu zaštite a koriste se i brojni homeopatski i biodinamički pripravci.

Protiv bolesti može biti upotrijebljen i sumpor u prahu, močivi sumpor najveće koncentracije do 0,7 posto, zatim vodeno staklo, kameno brašno, kalijev pergamanat, bakar samo u slučaju potrebe (do 3 kg/ha u godini). Koriste se bakreni pripravci uz dodatak preslice, luka, hrena i slično te kompostni ekstrakti itd.

Protiv štetočina upotrebljavaju se Bacillus thuringiensis (BT pripravci), virusni, gljivični i bakterijski preparati, kao i upotreba sterilnih mužjaka, cvjetni ekstrakti i prah buhača (Pyrethrum), dok su sintetski piretroidi zabranjeni. U upotrebi su i uljne emulzije bez sintetskih- kemijskih insekticida na bazi parafinskih ulja ili biljnih ulja za neke kulture, etilni alkohol, diatomejska zemlja, kava itd.

U ekološkoj poljoprivredi za sjetvu treba koristiti netretirano sjeme. Sredstva za tretiranje sjemena su kalijev pergamanat, ulje od gorušice ( s vezivom-bentonit), blatna kupka s bakrenim oksikloridom protiv tvrde snijeti (40 g na 10 kg sjemena), vodni iscjedak (5%-tni) s dodatkom 5% vodenog stakla.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here

Ova web-stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.